nieuwleusen synergie presenteert plannen

Lokaal Energiebedrijf

Trekker van de werkgroep Lokaal energiebedrijf Marcel Tempelman geeft in een heldere presentatie aan waar zijn werkgroep zich op dit moment bevindt. Vanaf januari 2013 is Nieuwleusen in het duurzame bezit van een eigen energieleverancier; Lokaal Energiebedrijf Nieuwleusen Synergie. Het energiebedrijf biedt leden mooie garanties; een scherpe prijs, blijvend betaalbaar, groen en duurzaam en vooral een eerlijke aanbieding. Een gemiddeld huishouden is per jaar ca. 100 euro goedkoper uit bij Energiebedrijf Nieuwleusen Synergie dan bij de grote aanbieders. Doel van het Energiebedrijf Nieuwleusen is om blijvend betaalbaar te zijn. Daarom steken zij in op eigen energieproductie in de toekomst, lage kosten, collectieve inkoop van gas en een groeiende inkoopkracht. Dit realiseren zij door (nu al) groene stroom in te kopen, toekomstige productie alleen duurzaam te laten zijn door wind-, zon- en waterenergie. De duurzame missie zit ook in het investeren van de winsten in de Nieuwleusense gemeenschap.

Duurzaam Energiegebruik

Het stimuleren van duurzaam energiegebruik binnen de Nieuwleusense gemeenschap is het doel van de werkgroep Duurzaam Energiegebruik. Trekker Jan Bijker heeft de aandacht van het publiek. Bijker vertelt hoe gezamenlijk duurzaam energiegebruik is te behalen. Streven is om voor 2020 het comfort te verhogen en de energierekening laten dalen. In iedere woning een slimme meter én isolatie. In heel Nieuwleusen woningen met een energielabel A of B. En sociale duurzaamheid door samenwerken. De werkgroep heeft zich ook doelen gesteld voor 2050; geen gebruik van fossiele brandstoffen, zelfvoorzienendheid qua energiegebruik en Nieuwleusen energieneutraal en duurzaamste dorp van Nederland. Nieuwleusen Synergie wil met gezamenlijk inkoop en collectieve financiële voordelen, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw deze doelen voor een haalbaar maken. Ook privé-initiatieven en betrokkenheid hierin wil de werkgroep Duurzaam Energiegebruik stimuleren. In de eerste ronde wil Nieuwleusen synergie 250 woningen en 25 (boeren-)bedrijven) aanpakken. Het is dan mogelijk om voor een volledig verzorgde installatie te kiezen of voor een doe-het- zelf-pakket. De (boeren-)bedrijven kunnen genieten van extra fiscale aftrekmogelijkheden.

Glasvezel

Niet minder enthousiast en positief is de presentatie van de werkgroep Glasvezel. Nieuwleusen Synergie heeft al vele zaken op de rit om ook daadwerkelijk glasvezel aan te kunnen bieden. Met Provincie Overijssel en de Kamer van Koophandel zijn gesprekken gevoerd voor financiële bijdragen. De intentieovereenkomst met de gemeente Dalfsen is in concept gereed. Er liggen al afspraken met providers voor een open netwerk en er is inmiddels opdracht gegeven voor het maken van een bestek ten behoeve van financiering en uitvoering. Zoals voor alle werkgroepen van Nieuwleusen Synergie geldt: er wordt zoveel mogelijk gewerkt met inzet van lokale bedrijven. Ook denkt men aan het inzetten van langdurig werklozen voor de aanleg van het netwerk. Nieuwleusen Synergie gaat een samenwerking aan met het Dalfsense Plinq, samen bieden zij een Alles-in-huis-pakket aan. Bent u geïnteresseerd in Glasvezel? Binnenkort start Nieuwleusen Synergie met de vraagbundeling (ook in buitengebied). In het voorjaar van 2013 wordt bepaald of er voldoende animo is voor het project. Opbrengsten uit het glasvezelproject worden geïnvesteerd in Nieuwleusen. Uw deelname is van doorslaggevend belang!

De voorlichtingsavond werd afgesloten met de vraag naar interesse voor beide projecten, een vraag voor lidmaatschap van de coöperatie en de oproep om je aan te melden als vrijwilliger. Bij dezen laten we ook niet hier deze kans onbenut. U kunt zich melden op info@nieuwleusensynergie.nl. Voor meer informatie over Nieuwleusen Synergie verwijzen wij u graag door naar www.nieuwleusensynergie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.