Home / archiefcentraal / minister op bezoek in het vechtdal

minister op bezoek in het vechtdal

“Wat wonen jullie hier mooi!” Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen leek woensdagmiddag danig onder de indruk van het natuurschoon in het Vechtdal. De fraaie omgeving was echter niet de reden van haar bezoek. De VVD-bewindsvrouw was in Ommen om onder meer kennis te maken met het Gemeentelijk Omgevingsplan (GOP).

Schultz van Haegen is bezig om een nieuwe omgevingswet te realiseren, waarin zo’n 60 bestaande wetten met betrekking tot bijvoorbeeld natuur, landbouw, wonen, werken en recreatie worden gebundeld. Het idee daarachter is om zaken als nieuwbouw integraal aan te pakken en dingen ‘mogelijk te maken, in plaats van te verbieden’. Met het GOP, waar wethouder Ilona Lagas zich sterk voor heeft gemaakt, loopt Ommen vooruit op deze landelijke ontwikkeling.

“Eerder dachten we bij het maken van plannen voor het landschap altijd in hokjes, in sectoren,” legt Lagas uit. “Wat zijn de regels op het gebied van natuur, in de landbouw, in de recreatie, enzovoort. Nu proberen we veel meer integraal te denken en te kijken wat er mogelijk is. Wat wil je met een bepaald gebied en welke zaken kun je in dat gebied combineren? Vroeger zochten we bij wijze van spreken een bankstel uit en gingen we daarna pas kijken of die in onze huiskamer paste. Nu kijken we eerst wat voor huiskamer we hebben en welk bankstel er goed past bij die kamer en de rest van de meubels. Het is een omslag van sectoraal naar integraal denken.”

Om hoogstpersoonlijk een voorbeeld van dit nieuwe denken te kunnen aanschouwen, ging Schultz van Haegen met onder meer Lagas en burgemeester Ahne op bezoek bij het bedrijf van de familie Zandman in Beerze. “Zij hebben een veehouderij en een camping,” vertelde de minister. “Ze wilden een nieuwe stal bouwen voor hun bedrijf en die ook deels open stellen voor bezoekers, zodat landbouw en recreatie gecombineerd zouden worden. Jarenlang zaten ze vast in allerlei regels en procedures. Omdat nu is gekeken naar wat ze precies wilden en wat er mogelijk is, in plaats van wat er niet kon, hebben ze de stal uiteindelijk toch kunnen bouwen. Dat is leuk om te zien.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.