Home / archiefcentraal / meer vrijheid voor creatieve bouwer in ommen

meer vrijheid voor creatieve bouwer in ommen

De bestaande 33 bestemmingsplannen van de gemeente Ommen worden geactualiseerd en samengevoegd tot vijf bestemmingsplannen. Maar omdat gemeente Ommen druk is met het gemeentelijk omgevingsplan (GOP) dat de bestemmingsplannen zal vervangen, zal dat geen grote impact hebben. “We willen de bestaande bestemmingsplannen conserveren”, legt wethouder Ilona Lagas uit. “Over het algemeen mogen mensen doen wat ze willen, bijvoorbeeld een dakkapel of carport plaatsen. Maar als ze net iets anders willen, dan nemen we de GOP als leidraad.”

De GOP is aanzienlijk soepeler dan een bestemmingsplan. Waar in een bestemmingsplan een rechttoe rechtaan bouwblok wordt aangegeven, moet je het GOP zien als een elastiekje; exacte locaties staan er niet in. “Het betekent niet dat we niet net zo streng zijn als bij het bestemmingsplan, misschien zijn we nog wel strenger. Maar je kijkt dan of een voorstel past in de landschapsomgeving.”

“We leggen niet meer alles tot op de millimeter vast, maar geven randvoorwaarden en kaders waar aan getoetst wordt. Een voorbeeld. Als iemand een gebouw op zijn perceel wil hebben, dan stond nu vrijwel tot de laatste steen vast waar die moest liggen. Gevolg was dat het gebouw prima voldeed aan de eisen, maar totaal niet paste in het landschap. Ook al wilde je hier een klein beetje van afwijken, dan moest je een lange en kostbare procedure volgen. Omdat de meeste afwijking marginaal zijn en dus passen binnen de nieuwe kaders, hoeven veel mensen die niet meer te doorlopen.”

De gemeente heeft alle 33 bestemmingsplannen ondergebracht in 5 bestemmingsplannen. Uitgangspunten bij het opstellen zijn bestaande situaties uit de geldende bestemmingsplannen en (voor zover relevant) nieuwe regelgeving. Het bestemmingsplan Buitengebied is al recent vastgesteld. De andere vier die vanaf 8 november ter visie liggen zijn:

• Bestemmingsplan Wonen Ommen: voor alle bestaande woonwijken van de kern Ommen;

• Bestemmingsplan Centrum Ommen: voor het gehele centrumgebied van de kern Ommen ( inclusief de Westflank);

• Bestemmingsplan Werken Ommen; voor de bedrijventerreinen De Rotbrink, Alteveer en De Strangen en voor het kantoren- en voorzieningengebied Balkerweg en omgeving in de kern Ommen;

• Bestemmingsplan Kleine Kernen, voor de kernen Beerze, Beerzerveld, Beerzerveld- Kloosterdijk, Lemele, Vilsteren en Witharen.

Inloopbijeenkomsten

De gemeente houdt voor alle nieuwe plannen een aparte inloopavond in het gemeentehuis te Ommen van 19.30 tot 21.30 uur:

• Voorontwerp bestemmingsplan ‘Wonen Ommen’ op woensdag 14 november 2012.

• Voorontwerp bestemmingsplan ‘Werken Ommen’ op woensdag 21 november 2012.

• Voorontwerp bestemmingsplan ‘Centrum Ommen’ op dinsdag 27 november 2012.

Voorontwerp bestemmingsplan ‘Kleine kernen’, in de kernen van 19.30 tot 21.30 uur

• Op maandag 12 november voor de kern Witharen bij Café de Druppel aan de Balkerweg 55 te Witharen;

• Op dinsdag 13 november voor de kern Vilsteren bij Herberg de Klomp aan de Vilsterseweg 10 te Vilsteren:

• Op maandag 19 november voor de kern Lemele bij Eetcafé de Driesprong aan de Hellendoornseweg 1 te Lemele;

• Op dinsdag 20 november voor de kernen Beerzerveld, Beerze en Beerzerveld-Kloosterdijk bij Café Restaurant Beerzerveld, aan de van Alewijkstraat 32 te Beerzerveld.

De plannen zijn in te zien in het gemeentehuis van Ommen, op de gemeentelijke website en op de site www. ruimtelijkeplannen.nl (voor meer informatie zie gemeentelijke bekendmakingen van 7 november aanstaande)

Lees ook

ChristenUnie Ommen presenteert verkiezingsprogramma

OMMEN – De ChristenUnie Ommen heeft het verkiezingsprogramma ‘Samen recht doen in Ommen’ gepresenteerd. Als …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.