lokale ondernemer kan duurzaam vervoeren

Gedeputeerde Theo Rietkerk en wethouder Klaas Agricola maakten 15 november een rit in een 100% duurzame auto. Met deze rit willen zij aandacht vragen voor de gezamenlijke ambitie om binnen het transport en vervoer te verduurzamen.

De provincie Overijssel en de gemeente Dalfsen zetten in op het stimuleren van het rijden op groengas en elektriciteit. Daarnaast is verdere uitbreiding van het landelijke netwerk van groengasstations wenselijk.

Binnen de gemeente Dalfsen zijn reeds enkele elektrische oplaadpunten geplaatst ter bevordering van het elektrisch vervoer en transport. Om het rijden op groengas binnen de transport- en vervoerssector te stimuleren en verdere uitbreiding van het landelijk netwerk van groengasstations te bevorderen is de gemeente Dalfsen een onderzoek gestart naar het realiseren van één of meer groengasstation(s). Om de lokale ondernemers te stimuleren dienen deze namelijk ook de faciliteiten te hebben om op groengas te rijden.

De auto van eigenaar Gertjan Brand van BPA Project & Advies is uniek in zijn soort en bevestigt dat geheel duurzaam rijden mogelijk is en loont. Zijn auto, The EGG, rijdt naast elektriciteit ook op groengas waardoor deze auto 100% duurzaam is. The EGG staat voor Elektrisch GroenGas en is in zijn klasse een wereldprimeur. In Nederland rijden slechts drie EGGS. Elektrisch rijdt de auto 60 km en daaropvolgend heeft het een actieradius van 250 km op groengas.

De gemeente Dalfsen heeft de ambitie om in 2025 een CO2-neutrale gemeente te zijn. Dit betekent dat alle energie die binnen de gemeentegrenzen wordt gebruikt, duurzaam is opgewekt. Om deze doelstelling te bereiken heeft de gemeente Dalfsen het Meerjarenprogramma Duurzaamheid opgesteld.

Met de projecten die binnen het Meerjarenprogramma worden uitgevoerd geeft Dalfsen het goede voorbeeld, wordt onder andere ingezet op het verduurzamen van bestaande bouw, nieuwbouw en duurzame energieopwekking binnen de gemeentegrenzen. Duurzaam transport en vervoer is één van de speerpunten binnen dit Meerjarenprogramma. De duurzame rit is aangegrepen om dit speerpunt meer te benadrukken en aandacht te vragen voor het verduurzamen van het transport- en vervoer binnen de gemeente Dalfsen en de provincie Overijssel.

Doordat een relatief kleine ondernemer als BPA Project & Advies 100% duurzaam rijdt wordt aangetoond dat duurzaam vervoer en transport binnen het bereik is van iedere ondernemer. Tevens is elektrisch en/of op groengas rijden ook voor de particulier bereikbaar. Naast het feit dat elektrisch en op groengas rijden fiscaal aantrekkelijk is, doordat geen wegenbelasting en BPM betaald hoeft te worden, zijn ook de brandstofkosten aanzienlijk lager. Dit levert een flinke besparing. De provincie Overijssel heeft daarnaast een subsidieregeling voor het “Rijden op groengas en elektriciteit”. Meer informatie over deze subsidieregeling is te vinden op de website van de provincie Overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.