lezing over ransuilen

Vereniging voor Natuur en Milieu de Vechtstreek houdt op vrijdagavond 9 november een lezing over ransuilen. Ransuilenspecialist Harry Wijnandts neemt de aanwezigen die avond mee in het bijna onzichtbare leven van dit nachtdier.

Ransuilen zijn prachtige vogels met lange oorpluimen en oranje/gele ogen, die zich alleen in de schemering en ’s nachts laten zien. Overdag zitten ze, een boomstam imiterend, stil in een boom. Ze zijn zo onopvallend, dat officiële tellingen slechts bij benadering kunnen worden gegeven. Ze zijn niet echt zeldzaam, maar sinds de jaren 70 is hun aantal behoorlijk afgenomen. In ons land komen zo’n 5.500 broedparen voor.

De soort staat sinds 2004 als ‘kwetsbaar’ op de Nederlandse Rode lijst. Ransuilen zitten vooral ’s winters in groepen bij elkaar in eenzelfde gebied, soms steeds in dezelfde boom. De laatste maanden heeft er onder andere in de woonwijk Alteveer in Ommen, verdekt opgesteld, overdag een ransuil gezeten. In de schemering vloog hij (of zij) weg om voedsel te zoeken.

Locatie: Natuurinformatiecentrum, Hammerweg 59a, te Ommen. De lezing begint om 20.00 uur. Deelname aan deze avond is voor leden van de Vechtstreek gratis, niet-leden betalen 2 euro.

Wat? Lezing over ransuilen

Wanneer? Vrijdagavond 9 november 20.00 uur

Waar? Natuurinformatiecentrum Ommen

Wie organiseert het? Natuur en Milieuvereniging De Vechtstreek

Voor wie? Iedereen die geïnteresseerd is in de natuur, speciaal in uilen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.