Home / archiefcentraal / intelligent vechtdal wil knappe koppen hier houden

intelligent vechtdal wil knappe koppen hier houden

De regio aantrekkelijker maken voor hoogopgeleide jongeren. Het doel van ‘Intelligent Vechtdal’ klinkt even simpel als ambitieus. In maart van dit jaar begon het project naar aanleiding van een conferentie over de arbeidsmarkt in de regio, in mei vond het eerste werkbezoek van studenten aan een aantal regionale bedrijven plaats. Ruim een half jaar later is het tijd om de tussenbalans op te maken. “Het is mooi om van studenten te horen dat ze een leuke stage hebben gevonden.”

Het concrete doel van Intelligent Vechtdal is om vijftig hoogwaardige stageplaatsen bij bedrijven in Dalfsen, Ommen en Hardenberg te creëren. Dit om te laten zien wat het bedrijfsleven in het Vechtdal aan knappe koppen te bieden heeft. Diverse bedrijven tekenden een convenant waarin ze hun medewerking aan dit project bekrachtigden. “Om te beginnen hebben we een aantal bedrijfsbezoeken georganiseerd,” vertelt de Ommer wethouder Ilona Lagas, die één van de aanjagers van het project is. “Daarbij konden studenten alvast kennis maken met een aantal topbedrijven in het Vechtdal.”

In twee groepen deden tot nu toe achttien studenten mee aan deze bedrijfsbezoeken. Zo ging er onlangs een groep op bezoek bij houtbewerkingsbedrijf Foreco, Hotel De Zon en de accountants van De Jong en Laan. “Het is mooi om te zien dat studenten ontdekken wat er allemaal mogelijk is met hun studie. Zo was er een studente marketing die erachter kwam dat er bij een bouwbedrijf veel mogelijkheden voor haar waren. Ze had zelf nooit gedacht dat ze bij dat bedrijf aansluiting met haar studie kon vinden. Ook was er een ict-student die vond dat het wegenbouwbedrijf waar ze op bezoek was, niet zo’n denderende website had. Daar is een stageplaats uit voortgekomen en uiteindelijk zelfs een baan. Er zijn diverse topbedrijven in het Vechtdal en het is goed als studenten dat weten. Dat maakt het voor hen aantrekkelijker om na hun studie in dit gebied te blijven wonen en hier een baan te zoeken.”

Geert Hendriks uit Lemele fungeert als ambassadeur van de studenten. De student civiele techniek aan Hogeschool Windesheim werd door Lagas bij het project betrokken. “Ik probeer de studenten en de bedrijven met elkaar in contact te brengen. Inmiddels hebben twaalf studenten een stageplaats gevonden, dus het loopt aardig goed. Zij zitten onder meer bij de Dunnewind Groep, de Rabobank en Vechtdal Marketing.” Hendriks is enthousiast over de stand van zaken binnen het project. “De studenten en de bedrijven zijn heel positief. Het is mooi om in een mailtje of een telefoontje van studenten te horen dat ze een leuke stageplaats hebben gevonden.”

Lagas verwacht dat het zeker gaat lukken om vijftig stageplaatsen te creëren. “We willen er ook niet meer, want het moet wel exclusief blijven,” zegt Lagas. “Alleen de echt goede studenten komen ervoor in aanmerking. Daarbij wordt niet slechts gekeken naar de cijferlijst, maar ook naar de motivatie van de kandidaat. Hij of zij moet een brede belangstelling hebben en er net dat beetje extra voor over hebben. Het is de bedoeling dat de studenten zelf nieuwe deelnemers in hun eigen netwerk gaan ronselen. Dat lijkt te lukken, want studenten beginnen zelf al te bellen of ze mee mogen doen.”

Begin december staat opnieuw een dag met verschillende bedrijfsbezoeken op het programma. Toch is het de bedoeling dat de gemeente zich terugtrekt uit het project. “We wilden het contact, de dynamiek tussen bedrijven en studenten op gang brengen,” zegt Lagas. “Maar we vinden het eigenlijk een zaak tussen die twee partijen, dus zijn we bezig om het project bij VNO-NCW onder te brengen. Zij gaan het vanaf maart 2013 oppakken. Ook is het de bedoeling om dit concept naar andere gebieden uit te rollen. We hebben een samenwerkingsverband met zestien gemeentes rondom Zwolle, dus het wordt ook buiten het Vechtdal opgepakt.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.