Home / archiefcentraal / historie prinsenstraat onder de loep

historie prinsenstraat onder de loep

Maandag 12 november is het zover, dan worden de bevindingen van de drie onderzoekers uit de doeken gedaan tijdens de presentatie in De Overkant aan het Kerkplein om 20.00 uur. Deze avond is gratis toegankelijk en er is plaats voor 200 personen. De avond duurt naar verwachting ruim twee uur. Cees Otten, Anton Peters en Jan Wijnberger zullen elk vertellen over ‘hun’ panden. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van archief-en fotomateriaal dat ze tijdens hun zoektocht tegenkwamen.

De drie heren worden in de wandelgangen van het Historisch Centrum al aangesproken als de Drie Prinsen. Al in 2010 begonnen zij met het onderzoeken van de historie van de Prinsenstraat. In 2010 presenteerde het trio de resultaten van deel 1 in een goedgevulde zaal met de eerste vier panden van de Prinsenstraat. In 2011 werden de volgende zeven panden, ook weer met veel beeldmateriaal en verhalen over de bewoners gepresenteerd.

De leden zijn inmiddels drie jaar bezig met het ambitieuze project. De Prinsenstraat, met haar historische panden, is de ‘historische ader’ van het dorp. Bij deze straat horen veel verhalen, die onder de loep worden genomen in Prinsenstraat deel 3. Vroeger stonden er ongetwijfeld veel boerderijen. Er was een timmerman en een smid, nu is de straat modern ingericht en de tijd heeft er absoluut niet stil gestaan.

Deze drie leden van de werkgroep Genealogie ontdekten alle dramatische, vrolijke en droevige verhalen die daarbij horen. Het speuren naar documenten leverde veel nieuwe informatie op over de panden en de oorspronkelijke bewoners. Wie woonden er? Welk beroep hadden de mensen? Hoe is het pand veranderd? Genoeg vragen om te onderzoeken en te beantwoorden tijdens de presentatie die op 12 november plaatsvindt.

De panden in de Prinsenstraat Faunaland naar de Grutte Moole tot en met Wijnberger zullen worden besproken en de daarbij behorende feiten en verhalen. In sommige panden woonden veel generaties van één familie en dan komt er een familieonderzoek bij kijken. Urenlang speuren in archieven en op bezoek gaan bij veel mensen die konden helpen met de zoektocht.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.