Home / archiefcentraal / gymclubs leren positief coachen in theater

gymclubs leren positief coachen in theater

‘Wat zeg je als coach vlak voor een spannende wedstrijd?’ en ‘Hoe ga je als bestuurder om met lastige ouders?’ Op deze vragen krijgen gymnastiekverenigingen in Nederland tussen 2012 en 2014 antwoord tijdens de theatervoorstelling ‘Wel winnen, hè!’.

Lokale voorstellingen maken deel uit van een reeks van initiatieven van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) om meer bewustwording te creëren rondom veilig sporten. Vertegenwoordigers van onder andere GV Nieuwleusen lieten zich in Zwolle al inspireren door de voorstelling. De ‘lessen’ uit het theater brengen zij in praktijk bij het positief begeleiden van (jeugdige) sporters.

Op luchtige wijze brengen toneelspelers Bas Grevelink en Ewald Kouwenhoven een verhaal dat is gebaseerd op praktijkervaringen van topcoaches, onderbouwd met jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Zo kruipen acteurs in de rol van ‘overenthousiaste coach’ die alles op alles zet om zijn pupillen op te peppen.

In weer een andere scène zien we een gesprek tussen een bezorgde ouder en een kind. Landelijk worden tussen 2012 en 2014 zo’n 150 voorstellingen gegeven voor trainers en bestuurders, waarin positief coachen centraal staat. De voorstelling is een landelijk initiatief van de sportbonden en NOC*NSF.

Voorzitter Jos Geukers van de KNGU: “Wij willen werken aan een veiliger sportklimaat waarin jeugdige sporters zich vrij en op hun gemak voelen. Om dit doel te bereiken, ondersteunen we verenigingen met tal activiteiten. De theatervoorstellingen zijn daar een mooi voorbeeld van. Theater is een uitstekend middel om bewustwording te creëren. De scènes die acteurs naspelen zijn heel realistisch. De boodschap komt daardoor nog beter binnen. Ik raad elke sportvereniging in Nederland aan om naar het theater te gaan. Bezoekers gaan weg met een positieve ‘vibe’ en handenvol tips om sporters op een positieve manier te begeleiden”.

Lees ook

USV ontvangt Vilsteren voor de beker

NIEUWLEUSEN – Na een aantal oefenwedstrijden staat zondag voor USV de eerste officiële wedstrijd van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.