fysiototaal na vijf jaar officieel open

Enthousiasme, ambitie en gedrevenheid. Dat is het geheim van hun succes, denkt Carla Mastenbroek. Vijf jaar na de start van hun Hardenbergse fysiotherapiepraktijk, is hun bedrijf uitgebreid met vier filialen in Ommen, Beerze en Oosterhesselen en hun personeelsbestand gegroeid tot een kleine twintig medewerkers. “Dat we samenwerken hebben we eigenlijk te denken aan een Hardenbergse huisarts, die mij tipte over de mogelijkheid van een praktijk in gezondheidscentrum De Schans. Een andere collega noemde Carla’s naam, omdat hij dacht dat wij qua ondernemerstype goed bij elkaar zouden passen”, vertelt Bas Hulshof.

Dat bleek de bewuste collega goed te hebben ingeschat. Het klikte direct tussen het tweetal en na een jaar lang brainstormen over al dan niet samenwerken en op welke manier, besloten ze met elkaar in zee te gaan. “Ik had stiekem altijd al de ambitie om voor mezelf te beginnen”, bekent Mastenbroek. “Ik had wel altijd wel allerlei ideeën op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe doelgroepen en het uitproberen van nieuwe producten en ontwikkelingen. Als werknemer kan je daar niet altijd iets mee, als ondernemer wel. Het bleek dat Bas en ik heel erg op dezelfde lijn zaten, dus zijn we samen FysioTotaal begonnen.”

Beiden zo groen als gras op ondernemersvlak, besloten ze het gedegen aan te pakken. In tegenstelling tot de meeste bedrijven die nadat ze jarenlang bestaan, een kwaliteitskeurmerk willen halen, deden Mastenbroek en Hulshof het precies andersom. “Wij hebben ons bedrijf opgezet aan de hand van de richtlijnen voor het HKZ Keurmerk”, vertelt Hulshof. “Hierin staat precies hoe je een goede bedrijfsvoering opzet, hoe zit het met de hygiënecontroles, een calamiteitenplan, hoe leg je personeelsdossiers aan en hoe voer je functioneringsgesprekken. Wij hebben daardoor geleerd om volgens procedures te denken. Veel bestaande bedrijven vinden het werken naar een keurmerk lastig, maar ons gaf het juist handvatten. Want laten we eerlijk zijn. Ik kan een knie onderzoeken, maar dat is heel iets anders dan bedrijfsboekhouden.”

Het duo houdt elkaar uitstekend in evenwicht. “We zijn totaal verschillend”, zegt Mastenbroek. “Waar ik het gaspedaal ben, is Bas waar nodig het rempedaal. Ik heb veel ideeën, Bas is heel analytisch. Hij zet alles op een rijtje, waardoor we altijd een weloverwogen keuze kunnen maken. We zijn altijd eerlijk tegen elkaar, en accepteren kritiek. Maar het belangrijkste is dat we hetzelfde arbeidsethos hebben. We willen er allebei voor gaan.”

Mastenbroek en Hulshof staan altijd open voor nieuwe dingen. Dat resulteerde onder andere in een filiaal bij ProfitGym in Ommen, waarbij patiënten gebruik kunnen maken van de oefenzaal en sporters snel een beroep kunnen doen op een fysiotherapeut. Ook houden ze in de zomer wekelijks vakantiespreekuren op de Beerze Bulten. “Mensen die het hele jaar achter hun bureau zitten en dan opeens gaan voetballen en hardlopen, kunnen snel een blessure oplopen. Daarvoor hoeven ze hun vakantie dan niet te onderbreken, want wij komen desnoods bij hen in de caravan”, vertelt Mastenbroek. “Er zijn zelfs mensen die in hun eigen woonplaats onder behandeling zijn voor een chronische aandoening en ons van tevoren bellen om afspraken te maken, zodat ze gewoon op vakantie kunnen.”

Ook wordt er veel gewerkt met stagiaires. “We hebben er doorlopend een stuk of tien in ons bedrijf. Niet alleen van de opleiding voor fysiotherapie, maar ook van opleidingen voor medisch secretaresse, administratief medewerker, management, sport en bewegen en noem maar op”, zegt Hulshof. “Veel van die studenten doen bij ons allerlei pilotonderzoeken. Momenteel zijn we bezig met een onderzoek naar blessuregevoeligheid. Ook doet er een drietal studenten onderzoek naar marktwerking in de zorg. Wij bieden hen een uitdagende stageplaats, op onze beurt leren wij ook weer van hen.”

Waar ze over vijf jaar staan, weten ze niet. “Ik heb vroeger weleens geroepen dat ik de grootste van Nederland wilde worden”, zegt Mastenbroek. “Maar daar ben ik al lang op teruggekomen”, zegt ze. “Ik vraag me af of je dan gelukkig bent. Waar we wel naar streven is kwaliteit. Die is al goed, maar we streven altijd naar nog beter. Dat blijven we de komende jaren ook doen.”

Op 16 november wordt de vernieuwde hoofdlocatie in gezondheidscentrum De Schans officieel geopend. Iedereen die een kijkje wil komen nemen is van harte welkom tussen 16.00 en 19.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.