Home / archiefcentraal / duurzaamheidsprijs naar slagerij kouwen

duurzaamheidsprijs naar slagerij kouwen

De gemeente Dalfsen heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Het einddoel is een CO2-neutrale gemeente in 2025. Samenwerking met het bedrijfsleven is een belangrijke sleutel in het succes. De gemeente Dalfsen reikt daarom ieder jaar de duurzaamheidsprijs uit aan een ondernemer.

Het doel van deze prijs is ten eerste het belonen van een ondernemer voor de duurzame maatregelen die hij of zij heeft genomen. Daarnaast moet de prijs andere ondernemers stimuleren om ook maatregelen te treffen. Dit jaar is slagerij Kouwen uit Nieuwleusen de winnaar. Het bedrijf heeft een ingrijpende verbouwing achter de rug waarbij veel gelet is op energiebesparing. Daarnaast verkoopt deze slager ook regionaal vlees.

Naast de milieuvoordelen ontstaat zo een mooie binding tussen de boerderij uit de buurt en de pan in de keuken. Wethouder van onder meer Duurzaamheid Klaas Agricola reikte de prijzen tijdens bedrijvencontactavond, woensdagavond 7 november, uit.

Agricola: “Een groep juryleden heeft het afgelopen jaar hun ogen en oren open gehad voor ondernemers die voorop lopen met hun duurzame bedrijfsvoering. We kunnen constateren dat vrijwel elk bedrijf in de gemeente Dalfsen zich bewust is van duurzaam ondernemen. Panden worden geïsoleerd en energiezuinige machines worden aangeschaft. Maar ook is er oog voor lokale samenwerking en sociale verbondenheid. We lopen niet vaak te koop met deze manier van werken. Het wordt als normaal beschouwd en het is een kwestie van het gezonde verstand gebruiken. Dat siert onze ondernemers.”

De juryleden hadden het niet gemakkelijk. Er is niet alleen gekeken naar de schaalgrootte van het bedrijf en de maatregelen. Ook kleinere bedrijven kunnen met hun duurzame maatregelen veel impact hebben. De juryleden kwamen tot een lijst van ongeveer 15 bedrijven. Na een uitvoerige discussie ontstond een top 3. Er is besloten om aan alle drie een prijs uit te reiken. Eén winnaar en twee aanmoedigingsprijzen.

De beide aanmoedigingsprijzen gaan naar de Zwaluwhof uit Hoonhorst en Nieuwleusen Synergie. De eigenaren van Zwaluwhof, Silvo en Irma Broeks, hebben in het buitengebied van Hoonhorst een bijzondere nieuwbouw gerealiseerd. Ze hebben maximale isolatie en energiebesparing doorgevoerd. Coöperatie Nieuwleusen Synergie is een bundeling van duurzame initiatieven, deur en veur de inwoners van Nieuwleusen. Deze groep is druk bezig met Duurzame energie, een kringloopwinkel, schooltuinen, glasvezel enzovoorts.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.