Home / archiefcentraal / drukke tijden voor dalfsen helpt oost europa

drukke tijden voor dalfsen helpt oost europa

De stichting Dalfsen helpt Oost-Europa beleeft drukke tijden. Dat komt door de grote vraag naar hulp uit Oost-Europa en het verpaatsen van de opslagruimte die onder het oude gemeentehuis zat.

Op 11 juli kwam het nog niet verwachte bericht dat binnen drie maanden de opslagruimte in de atoomkelder onder het oude gemeentehuis ontruimd diende te zijn omdat op 1 november begonnen zou worden met de sloop van het gebouw.

Sinds 1990 worden alle binnengekomen goederen voor Oost-Europa gecontroleerd op juist functioneren en voor transport klaar gemaakt door een groep van ongeveer 40 dames. De laatste jaren zijn hier het herstel van rolstoelen, rollators, scootmobielen en andere technische apparatuur bijgekomen. Wat dit laatste betreft, kunnen in voorkomende gevallen ook andere hulporganisaties putten uit de voorraad scootmobielen, rolstoelen en andere zaken.

De gemeente kon toezeggen dat de stichting de komende 2 jaar gebruik mag maken van de ruimte in de oude cichoreifabriek, die wel blijft staan. Na de vakantieperiode is met ongeveer tien mannen en vrouwen dagelijks gewerkt om de voorraad te verplaatsen vanuit de kelder naar de fabriek, een klus die veel zweetdruppels heeft gekost.

Bovendien is een extra transport naar Polen en Roemenië ingezet om zoveel mogelijk goederen reeds op de plaats van bestemming te krijgen. Met het transport naar Roemenië is ook de rest van de gekregen manschappenkeukens van defensie naar de plaats van bestemming gebracht. In Dej (Roemenië) en omgeving is reeds voorlichting gegeven op welke wijze deze weer in elkaar moeten worden gezet.

De laatste weken is bij het vele werk het ontmantelen van de oude raadszaal gekomen. De gemeente Dalfsen heeft het meubilair aan de gemeente Comanesti (aan de andere zijde van de Karpaten) geschonken. Tijdens deze klus is één van de medewerkers gewond geraakt door een vallende omvormer uit het plafond; gelukkig maakt hij het weer goed.

In augustus is met een delegatie van het gemeentebestuur een bezoek gebracht aan Roemenië om in ogenschouw te nemen op welke wijze de gemeenschap van Dalfsen de laatste jaren de mensen achter het voormalige IJzeren Gordijn heeft kunnen helpen. Tevens is onderzocht op welke wijze de economische betrekkingen tussen onze regio en Roemenië verbeterd zouden kunnen worden, opdat er meer werkgelegenheid in o.a. Dej, Comanesti en Cluj tot stand gebracht kan worden.

Hiertoe is overleg gepleegd met de Nederlandse consul in Transilvanië, de gemeenten Comanesti en Dej. Ook is een bezoek gebracht aan een houtfabriek, vee- en schapenboeren (o.a. de familie Noordman in Ludas), een project om erosie te voorkomen in Comanesti (in 2007 gestart in HOEDT-verband) op de Dalfser Berg in Roemenië waarop in samenwerking 11000 stekken zijn geplant, een school in Sucutard waar in samenwerking met een jongerengroep uit Raalte een sanitairblok is geplaatst en de lokalen zijn gerenoveerd.

Tot slot is er een bezoek gebracht aan de regiobrandweer in Cluj, waar gelukkig geconstateerd kon worden dat de zorg op dit gebied de laatste tijd aanmerkelijk is verbeterd.De komende periode zal er nog veel werk moeten worden verzet om de lopende werkzaamheden en projecten voort te kunnen zetten en goed af te ronden.

De eerstvolgende twee jaar gaat de stichting Dalfsen helpt Oost-Europa enthousiast verder en kunnen de zo nodige goederen in de oude Cichoreifabriek van het oude gemeentehuis van Dalfsen op woensdagochtend (m.u.v. de vakanties) tussen 9.00 uur en 11.30 uur weer worden afgeleverd.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.