discussie zorgpremie leidt af van herindeling

De discussie over de zorgpremie is afgelopen week de bocht uitgevlogen. Het kabinet had in haar regeerakkoord afgesproken dat de minder draagkrachtigen iets minder last hebben van de grote bezuinigingsronde die er nog aan zit te komen, dan de aller rijksten. Daar zijn percentages naastgelegd. De ene groep een procent last minder, de andere groep een procentje last meer. Rekensommetjes lieten andere percentages zien. Het kabinet gaat die uitzonderingen repareren.

Dat was dus simpel zat. Maar de media wilde die uitleg niet geloven. Rutte legde vrijdagavond in Nieuwsuur uit dat die reparatie er nog gaat komen, maar dat de inkomsten inderdaad dichter bij elkaar komen liggen. Samsom legde uit dat er inderdaad minder verschil tussen arm en rijk gaat komen maar dat de inkomsten inderdaad dichter bij elkaar komen liggen. Mariëlle Tweebeeke had net de prijs van beste interviewer gewonnen en zei: jullie zeggen allebei iets anders, dus er is nog onenigheid. Ze zeiden inderdaad iets anders, maar dat paste gerust naast elkaar, niet tegenover.

Tja, tegen die onnozelheid kun je niet praten. Rutte en Samsom zeiden vervolgens dat ze wellicht een communicatiefout gemaakt hadden, niet goed de reuring ingeschat hadden. Maar dat lijkt me ook schier onmogelijk, tegen vette Telegraafkoppen kun je niet strijden. En tegen verkeerd rederneren ook niet. Maar vermoedelijk is de hele discussie over de zorgpremie juist wél goed voorbereid. Want wie heeft het nu nog over de andere pijnpunten?

Zo hebben we afgelopen week de nieuwe gemeentelijke herindeling aan de kaak gesteld. Gemeenten moeten groter worden dan 100.000. Ommen en Hardenberg moeten dus fuseren. En ze moeten er Dalfsen bijnemen om aan 100.000 te komen. Maar Dalfsen zal bij Raalte willen, net als Olst-Wijhe. Want anders is Hardenberg de hoofdstad van Dalfsen. Of Zwolle. En Raalte heeft aan Olst-Wijhe niet genoeg. Zonder Dalfsen moeten die twee naar Deventer. Want Deventer is ook nog te klein…

En wat zeggen onze volksvertegenwoordigers daar over? Of niets. Of het zal nog wel meevallen. Of we werken al samen, tot zelfs gewoon ontkennen: “Ik lees niet in het akkoord dat we moeten samenvoegen.Marc Jan Ahne in Ommen laat het helderst zien dat het kabinet met succes een dwaalspoor aanlegt: We moeten eerst maar wachten wat er komt en in welk tempo alles gebeurt. Ammehoela, hebben we dan nog niet begrepen dat de tijd van zoete broodjes voorbij is? Hoe lang geleden ging de discussie nog over wel of geen begrotingstekort van drie procent? In het Kunduzakkoord (genoemd naar de partijen (onder leiding van Groen Links nota bene) die ons land weer een kansloze oorlog in joegen onder de naam van een politiemissie) werd die drie procent gehaald. Maar nu wordt er naast die 16-miljard nóg eens 20-miljard bezuinigd.

Maar die gemeentelijke herindeling, die zal wel meevallen. Tuurlijk niet. Gemeenten krijgen toch al veel emer taken? En ze krijgen toch veel minder geld? En er komt toch een minister die dit speciaal in zijn portefeuille heeft? Let maar op.

Ook de bezuinigingen op de publieke omroep gaan door. In de tijd dat we geld zat hadden, maakte een zendertje meer niet uit. En omdat internet nog niet uitgevonden was, waren de regionale en lokale omroepen van groot belang. Maar we zijn niet meer rijk. En internet is er inmiddels. Niet alleen journalisten maken tegenwoordig nieuws, de platforms staan open voor iedere burger. Radio en tv zijn niet meer nodig om mensen te waarschuwen in noodsituaties. En de krant is zich inmiddels zelf aan het opdoeken. Het doodconcurreren van andere lokale media kost ze inmiddels zoveel geld dat de journalisten niet meer betaald kunnen worden. In plaats van dat koekje van eigen deeg in te zien, hebben die nu acties aangekondigd.

Eigenlijk is die discussie over de zorgpremie een grote afleidingsmanoeuvre van het nieuwe kabinet. En ze hebben nog kruit genoeg om er een tijdje mee door te gaan. We voorspellen naast nivellering namelijk ook een gradatie in gezond en ongezond leven. Hogere premie voor rokers, drinkers en vette hap-aanhangers bijvoorbeeld. Tegen de tijd dat we ons daar niet druk om maken, heeft Den Haag al die andere plannen al lang kalmpjes doorgedrukt.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.