cda maakt zich zorgen over de zorg

“Terwijl de groep mensen die straks is aangewezen op WMO-voorzieningen en andere gemeentelijke voorzieningen de komende jaren aanzienlijk groter wordt. Bovendien landt een aantal maatregelen onevenredig veel in bepaalde huishoudens.”

Om aandacht te vragen voor deze gevolgen heeft de G32 – een platform van 32 grote- en middelgrote gemeenten – een brief aan de Kamercommissie geschreven. In deze brief staat de decentralisatie van taken niet ter discussie. Ook de kanteling die het kabinet wil maken naar meer maatwerk wordt onderschreven.

In de brief wordt echter wel de zorg uitgesproken over de condities en de gevolgen van de maatregelen. De hulp bij het huishouden wordt met 75 procent gekort. “Echter, meer dan driekwart van de doelgroep heeft een laag inkomen. De gemeenten worden verantwoordelijk voor een nog grotere groep mensen die extramurale zorg [zorg in eigen huis] nodig hebben. Voor de zorgzwaartepakketten 1 tot en met 4 wordt de functie verblijf geschrapt. Deze mensen moeten dus in hun eigen huis blijven wonen en zullen straks extra worden aangewezen op voorzieningen in het kader van de WMO. Vereenzaming en armoede is een gevaar dat voor deze categorie burgers op de loer ligt. Het CDA Ommen wil het zover niet laten komen. Daarnaast heeft de gemeente de middelen niet om al deze burgers tegemoet te komen.”

In een motie die in de Raadsvergadering van donderdag 29 november werd ingediend, zal de CDA-fractie de steun vragen van de andere fracties voor de motie. In de motie draagt de fractie het college op in een reactie aan de Tweede Kamer der Staten Generaal in het bijzonder de vaste commissie voor VWS indringend te laten weten dat ook de raad en het college van de gemeente Ommen de oproep in de genoemde brief ondersteunt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.