Home / archiefcentraal / boek omstreden taxichauffeur een legende

boek omstreden taxichauffeur een legende

Teun, ook een zeer bekend gezicht in het Vechtdal. Normaal, Sproeifeest, Bakfeest of de Ommer Bissingh, Teun kwam hier om zijn klanten op te halen. Nu is er een boek over hem verschenen. De boekpresentatie van ‘De Neuze en andermans zaken’ trok afgelopen zaterdagavond meer dan vijfhonderd mensen naar Café de Schoenmaker in Luttenberg.

Taxichauffeur Teun ‘de Neuze’ Stevens had veel fans, zo bleek. En niet alleen fans, ook oud-medewerkers, klanten, politieagenten, vertegenwoordigers van de belastingdienst en de gemeente Hellendoorn, Teuns advocaat en zijn familie waren aanwezig: al met al een bont gezelschap van keurige huismoeders en –vaders, boefjes, boeven, stevige stappers, hooligans en autoriteiten.

Het eerste boek werd overhandigd door wethouder Ten Have van de gemeente Hellendoorn en politieman Kees Duym uit Raalte. Ten Have zorgde bijna voor een volledig eerherstel van de in zijn woonplaats Marle omstreden taxichauffeur. Want de Neuze bezorgde de autoriteiten met zijn anarchistische levenswandel dan wel veel werk; de immer correcte en innemende taxichauffeur gaf volgens haar ook kleur aan het leven. Leo Brugman, een inspecteur van de Rijksverkeersinspectie die veertien jaar van zijn leven achter de Neuze heeft aangezeten, zou ook een woordje doen, maar werd vlak voor de presentatie opgeroepen vanwege een noodsituatie elders in het land. Na de overhandiging van het eerste exemplaar richtte Teun zich tot het publiek. “Daar sta je dan, helemaal perplex. Ik zit niet gauw om een praatje verlegen, maar ik ben diep onder de indruk. De Neuze heeft het niet altijd goed gedaan. Dat was deels de omstandigheid, deels de poen, deels, noem het maar Neuze-praktijken. Maar jullie zijn ook schuldig, allemaal met elkaar…” Deze laatste woorden waren goed voor een luid gejuich. Teun praatte verder: “Jullie zijn ook schuldig. Jullie hebben ervoor gezorgd dat er zoveel gezeur was, jullie moesten met vijftien man in een auto en jullie moesten allemaal naar huis… Maar goed, ik vergeef het jullie.” Opnieuw gejuich…

De familie van auteur Wouter Groote Schaarsberg had daarna een verrassing in petto voor hem, medeauteur Jos Westenenk en Teun: een karikatuur van het drietal, getekend door kunstenaar Rinus Bennink. En vervolgens kon het feestje losbarsten. De vaten bier waren niet aan te slepen. De formatie GTP (rond oud-Luttenberger Thomas Tijs) had het ‘Fight for your right (to party)’ van Beastie Boys omgebouwd tot een in het dialect gezongen ode aan de taxichauffeur. Bökkers dut Normaal zorgde voor hectische taferelen in de kroeg: wilde springpartijen en kapotte T-shirts. Door het gedreun vielen flessen sterke drank van de schappen. Iedereen zong mee met hun regiohit ‘De Neuze’. “Wie bunt met de Neuze, die’s weer te late.” Het was akelig druk in de kroeg, maar goed, dat was bij Teun in de taxi vaak niet anders. De volgende ochtend dreunde het nog flink na. Niet muzikaal, maar wel in de hoofden van het overgrote deel der bezoekers.

Het boek is sinds afgelopen zaterdag te koop, maar nu al is de tweede druk in bestelling! Het is online te bestellen op www.deneuze.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.