Home / archiefcentraal / balkenezen ontmoeten sponsorkind in roemenie

balkenezen ontmoeten sponsorkind in roemenie

Klaas en Bea Platenkamp uit Balkbrug bezochten onlangs samen met hun zoon Peter hun sponsorkind Samuel Cosmin Cavaciu in Roemenië. Voor de kleine jongen kwam een droom uit.

12 uur. De school is uit. Samuel steekt de weg over naar zijn thuis, gevolgd door een stoet nieuwsgierige klasgenootjes. Iedereen is benieuwd naar Samuels sponsor, de familie Platenkamp uit Nederland.

De school staat tegenover het huis waar Samuel woont, halverwege een twee kilometer lange weg. Klaas: “In deze achterbuurt van Simleu-Silvaniei wonen ruim 2500 Roma. Het is net een ghetto. Samen met zijn ouders, broertje, zus en zusje, woont Samuel in een huisje van aangestampte klei. Klaas: “Een klein houtkacheltje dient als fornuis en is de enige verwarming in het huisje van twee kamers”.

Een fiets is Samuels grootste wens. Maar daarvoor is geen geld; zijn ouders zijn werkloos, net als zoveel anderen in Simleu-Silvaniei. Klaas: “Regelmatig zoekt de vader van het gezin in de omgeving naar werk, alles wat er is neemt hij aan. Het is een harde werker die echt voor zijn gezin wil zorgen. Maar dat is niet gemakkelijk. Er is niet veel werk en daarnaast worden Roma gediscrimineerd.”

Klaas en Bea brachten voor de jongen een stevige tweedehands fiets mee uit Nederland. Klaas: “Bij het zien van de fiets begonnen Samuel ogen te schitteren. Hij stapte erop en fietste zo weg! De ouders bleven ons maar bedanken; zo blij waren met de fiets, en met de kleding, levensmiddelen, schoolspullen, speelgoed en snoep dat we voor het gezin hadden meegebracht.”

Samuel groeit op in armoede. Via het sponsorprogramma van Zending over Grenzen krijgt hij materiële hulp, in de vorm van kleding en schoolmateriaal, sociaal-emotionele begeleiding en neemt hij deel aan activiteiten van Zending over Grenzen in de lokale kerk.

Lees ook

Steekpartij bij Veldzicht Balkbrug: twee medewerkers gewond

Bij de kliniek Veldzicht in Balkbrug, waar psychiatrische zorg wordt verleend, zijn bij een steekpartij twee …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.