Home / archiefcentraal / azmani uitschieters koopkracht voorkomen

azmani uitschieters koopkracht voorkomen

De Overijsselse VVD-Kamerleden Malik Azmani en Han ten Broeke hebben in een brief aan alle VVD-leden in Overijssel gereageerd op de ontstane ophef rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie:

“We gaan er niet omheen draaien. Er is enorme en zeer begrijpelijke onrust ontstaan over de voorgenomen invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie en inkomensafhankelijke eigen risico. Op alle mogelijke manieren proberen wij opheldering te verschaffen en uitleg te geven; per mail, Twitter of in persoonlijke gesprekken en bijeenkomsten. Zo hebben wij direct aangeboden om tekst en uitleg te geven op diverse bijeenkomsten in Overijssel: op 12/11 te Zwolle, 21/11 in Almelo, 28/11 in Hengelo/Enschede, 3/12 te Nijverdal en 7/12 in Zwartewaterland.

Via deze brief willen wij echter alvast een nadere toelichting geven over waarmee wij precies akkoord zijn gegaan. De voorgenomen maatregelen zijn voor de VVD natuurlijk een enorme concessie. In het licht van het gehele regeerakkoord zijn wij echter toch van mening dat hier een evenwichtig pakket ligt, mits de nader te definiëren ‘uitschieters’ voorkomen zullen worden.

Het gemiddeld koopkrachteffect voor lagere inkomens – zoals ons voorgeschoteld in het CPB-rapport – bedraagt een kleine plus van een 0,5 %. Voor de hogere inkomens vanaf € 100.000 wordt gesproken van een min van 4 %, uitgespreid over de komende vier jaar.

Voor alle helderheid voegen wij daaraan toe dat de VVD-fractie pertinent niet akkoord is gegaan met de uitschieters – van 10% tot maar liefst 30% – die sindsdien in allerlei berekeningen naar buiten zijn gekomen. Wij zullen het nieuwe kabinet Rutte-2 houden aan het beeld zoals dat aan ons in regeerakkoord en bijgesloten CPB-doorrekening is gepresenteerd. Wij verwachten derhalve van het aantredende kabinet dat bij de uitvoering desnoods aanpassingen doorgevoerd worden.

Voordat deze inkomensafhankelijke zorgpremie in 2014 wordt ingevoerd willen wij dat er voor iedereen helderheid komt over de exacte effecten op de portemonnee. De doorrekeningen die we nu hebben gezien, en die mogelijk tot extreme aanslagen op uw besteedbare inkomen kunnen leiden, moeten dan ook leiden tot aanpassingen in de uiteindelijke regeling voordat wij ermee instemmen. Dit is ook wat Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, heeft aangegeven:

“..koopkrachteffecten van 10, 20 of 30 procent, dat gaat sowieso niet gebeuren. Als de koopkracht van grote groepen toch buiten die kaders zou vallen en tussen de 10 en de 30 procent gaat belopen, dan hebben we een probleem met z’n allen. Als dat de uitkomst is, zal het aangepast moeten worden.”

Bijgaand sturen wij u tot slot een link naar een interview dat Han op maandagavond heeft gegeven bij ‘En dan nog even dit’ voor RTV Oost, en het radio nterview van Halbe Zijlstra op maandagochtend bij Radio 1.

Met vriendelijke groet,

Malik Azmani en Han ten Broeke

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.