Home / archiefcentraal / arno van dijk ziekenzorg

arno van dijk ziekenzorg

De zorgsector groeit. Vanwege kunstige ingrepen en technologische hoogstandjes in onze huiskamers worden levens langer en beter van kwaliteit. Die uitvindingen verlichten het werk van in de zorg werkzame mensen. Heel nuttig en prettig voor alle partijen.

Meer en meer vervangen apparaten zelfs de inzet van mensen van vlees en bloed. Waar voorheen de wijkzuster langs kwam, kijkt nu de thuiszorg via een scherm naar de cliënt. Als er tenminste geen handelingen nodig zijn. Dat is even wennen. Eenzaamheid bestrijd je immers gericht en op andere momenten en manieren.

Voor maximale benutting van de mogelijkheden van die domotica zijn goede verbindingen zoals glasvezel van levensbelang. Zeker voor mensen die buiten de zogenaamde woonservice-gebieden wonen.

Toch is de zorgsector zelf een beetje ziek. Niet de mannen en (vooral) vrouwen die de zorg leveren, zij hebben over het algemeen een grote passie: mensen vooruit helpen en als het even kan genezen. Ook aan de patiënten ligt het niet: zij hebben in tegenstelling tot veel andere mensen maar 1 enkele wens: beter worden.

Het is geen onschuldig griepje of verkoudheid. Nee, het zorgsysteem heeft een chronische aandoening. De diagnose is: een ernstige verslaving aan het gebruik van pecunia.

Een van de symptomen is: ingrepen waardoor je langer of wellicht helemaal uit het verpleeghuis weg kan blijven, worden geclaimd. De redenering is vaak: “De zorgvrager heeft er recht op, en anders komt er een nog veel groter beroep op het budget”. Zo lust ik er nog wel een paar. Als we alle zaken die de zelfredzaamheid bevorderen compleet uit onze gezamenlijke zorgpot willen betalen dan is het einde zoek.

Hoe je woont is een vrije keuze. Bij het stijgen der jaren kies je bijvoorbeeld voor een slaap- en badkamer op de begane grond en dat betaal je helemaal zelf. Naast het zo comfortabel en veilig mogelijk wonen voorzie je ook in de schoonmaak van je huis. In aanvulling op mantel- en buurtzorg zijn er zo nog kansen genoeg voor ondernemers om huishoudens hun diensten aan te bieden. Grijp ze!

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.