Home / archiefcentraal / zonnebloem op excursie naar veenmuseum

zonnebloem op excursie naar veenmuseum

Op de 10e van de 10e heeft de Zonnebloem afdeling Ommen haar laatste excursie van het jaar gehouden. Dit keer een excursie naar het Veenmuseum in het Vriezenveensche veld.

Gelukkig, het was een prachtige zonnige dag zodat van alles kon worden genoten. Het Veenmuseum ligt tegen het bekende Engbertsdijksvenen aan wordt geheel door vrijwilligers gerund. Door de kleinschaligheid is het intensief te beleven. De twaalf deelnemers kregen eerst een lezing over het ontstaan van het veen en de ontwikkeling van het veenbedrijf en vooral wat dat dan voor de mens en zijn dagelijks leven betekende.

De museumruimte heeft een grote historische collectie en een prachtige maquette die dit laatste uitstekend illustreert. De erop volgende rit met het veenspoortje voerde ons langs het huis van de veenbaas (dit fungeerde tevens als winkel en café).

Een demonstratie turfsteken gaf een goede indruk van het dagelijkse(zware)werk. Bestond de behuizing oorspronkelijk uit simpele slaapplekken in een latere fase werden het meer familiehuizen. De mechanisatie deed haar intrede en een deel van het transport en het persen van de turf werd machinaal afgehandeld. De lunch was een goede gelegenheid om met inleiders en onderling ervaringen uit te wisselen. Na een toeristische terugreis waren de zeer tevreden deelnemers om half vier in Ommen terug.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.