wethouder financien ommen is tevreden

Ruim 38 miljoen euro gaat er komend jaar in en uit bij de gemeente Ommen. Dat is vergelijkbaar met 2012, toen er eveneens iets meer dan 38 miljoen begroot werd. Op het eerste gezicht lijkt het dus alsof er per saldo weinig bezuinigd is, maar dat is volgens Scheele niet waar. “We hebben veel meer taken vanuit het Rijk gekregen en die moeten we met hetzelfde geld uitvoeren. Dan heb ik het met name over het sociale domein. De uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO, ligt nu bijvoorbeeld bij de gemeente en dat is een belangrijke extra taak. Er is dus wel degelijk bezuinigd.”

In de begroting voor 2013 zijn alle reeds bekende bezuinigingsmaatregelen van de Rijksoverheid opgevangen. Uiteraard is ook voor burgemeester Ahne en de wethouders Scheele en Ilona Lagas niet bekend wat er aan bezuinigingen uit de lopende kabinetsformatie gaat komen, dus daar is in de begroting rekening mee gehouden. “We hebben een buffer voor extra bezuinigingen ingebouwd. In de meerjarenbegroting loopt die op tot een half miljoen in 2016. Dan nog hebben we een klein overschot. We hebben maar één grote risicofactor en dat is het Rijk. Wat betreft de bezuinigingsmaatregelen die al bekend zijn liggen we goed op koers.”

Voor de inwoners van Ommen gaan de gemeentelijke lasten slechts omhoog met het gebruikelijke inflatiepercentage van twee procent. Ook valt er voor hen nog een klein meevallertje te noteren. “We hebben afgesproken dat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn. In dit geval kan die met tien euro omlaag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.