Home / archiefcentraal / werkkamp moet aan vergetelheid worden onttrokken

werkkamp moet aan vergetelheid worden onttrokken

Onder de Dalfsenaren was eigenlijk maar weinig bekend over Rijkswerkkamp De Vecht en daarom moest het verhaal volgens hem maar eens verteld worden. Ben Kloosterman schreef een speciale editie van het blad Rondom Dalfsen van de Historische Kring Dalfsen over het kamp, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als werkkamp voor Joden. Op 3 oktober is het 70 jaar geleden dat de 192 Joden werden afgevoerd naar Westerbork en van daaruit naar de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz. “Het is goed dat deze historie is vastgelegd,” zegt Kloosterman.

Rijkswerkkamp De Vecht – aan de Rechterensedijk in het zogenoemde ‘Konijnenbosje’ – werd in april 1941 geopend. Vanwege de crisis en de werkloosheid begon de Nederlandse overheid op verschillende plaatsen in het land werkverschaffingsprojecten en ook op en rond Landgoed Rechteren moesten werklozen aan het werk om bijvoorbeeld de grond te egaliseren. Deze werden onder meer gehuisvest in het nieuwe Rijkswerkkamp De Vecht. Een jaar later werden de werklozen door de Duitse bezetter echter vervangen door Joden. Ook zij moesten in de omgeving aan het werk, terwijl de omstandigheden in het kamp steeds beroerder werden.

Kloosterman vertelt in Rondom Dalfsen uitgebreid over de gebeurtenissen in en rond het kamp gedurende de oorlogsjaren. Hij kwam tragische, maar ook bijzondere verhalen op het spoor, zoals dat van een aantal Joden dat tussen de melkbussen van melkrijder Dieks Knobben ontsnapte. Deze geschiedenis hoorde Kloosterman nota bene van zijn broer, die in de oorlog bij de plaatselijke zuivelfabriek werkte. Later, in februari van dit jaar, kreeg de auteur onverwachts de bevestiging van dit verhaal. Een vrouw uit Hilversum vertelde hem dat haar vader in de oorlog kantinebeheerder bij het Rijkswerkkamp was en meerdere malen Joden had geholpen te ontsnappen. “Het verhaal van mijn broer over die melkboer klopte dus exact!”

De Joden verbleven slechts enkele maanden in het Rijkswerkkamp. Op 3 oktober werden ze weggevoerd naar concentratiekamp Westerbork in Drenthe. “Ook de familieleden van de mensen in het kamp zijn op die dag gedeporteerd. Die woonden bijvoorbeeld nog in het westen van het land. Grote Verzoendag, een belangrijke Joodse feestdag, viel in 1942 op 3 oktober en de mensen in het kamp werd verteld dat ze herenigd werden met hun familie. Dat gebeurde ook, maar in Westerbork, vanwaar ze doorgevoerd werden naar Sobibor en Auschwitz. Dat maakt het allemaal nog extra cynisch.”

Kloosterman deed voor deze speciale editie van Rondom Dalfsen uitgebreid onderzoek in gemeentelijke en provinciale archieven, oude edities van verschillende kranten en vooral in het archief van Herinneringscentrum Westerbork. “Daar heb ik heel veel aan gehad, maar andersom ook. Ik ben veel informatie op het spoor gekomen waar ze in Westerbork iets aan hebben.”

In totaal heeft Rijkswerkkamp De Vecht vier verschillende functies gehad. Na de werklozen en de joden kwamen de evacués uit het westen en vanwege de woningnood werden na de oorlog gezinnen uit Dalfsen in het kamp gehuisvest. In 1951 werd de laatste barak afgebroken.

Onthulling informatiebord

Omdat het op 3 oktober precies 70 jaar geleden is dat de Joden werden weggevoerd, wordt op de dijk, naast het fietspad en ter hoogte van de vroegere ingang naar het voormalige kamp een informatiebord over Rijkswerkkamp De Vecht onthuld. Dat gebeurt door wethouder Maurits von Martels en Ben Kloosterman zelf. De onthulling vindt om 14.00 uur plaats.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.