uit het gemeentehuis wat zouden wij gedaan hebben

Ze had haar pagina niet goed afgeschermd waardoor de uitnodiging het hele land door ging met als gevolg dat er duizenden mensen naar Haren kwamen. Helaas zaten daar, behalve de naïeve meelopers, ook relschoppers tussen die zo hun eigen idee van een feestje hadden. Veel vernielingen, plunderen van

winkels en fysiek geweld. Beroerd om te zien. Nog beroerder om mee te maken lijkt me.

En dan terug naar de beginvraag:”Wat zouden wij gedaan hebben”. Wat natuurlijk bijzonder is aan dit fenomeen is dat het uit het niets tevoorschijn komt. Een voor een deel agressieve meute uit het hele land bedenkt, om onnavolgbare redenen, dat jij de volgende plek voor rellen bent. Puur toeval. Voorkomen lijkt onmogelijk. Een volstrekt nieuw fenomeen. Alsof er met een dartpijl op de kaart van Nederland wordt gegooid. Wat natuurlijk wel zo is, is dat je vervolgens een aantal dagen van te voren weet dat het gaat gebeuren. Voorkomen kan dus niet, voorbereiden wel.

Wat me opviel in de dagen na de rellen was dat heel Nederland weer eens op zoek ging naar de

schuldige. Daarbij kwam uiteraard de burgemeester aan de beurt want die had een feestje moeten

organiseren of iets dergelijks. En Facebook, daar lag het ook aan want die ging niet zorgvuldig genoeg

om met de privacy. Of de politie, die was niet hard genoeg opgetreden.

Het antwoord op de vraag “Wat zouden wij gedaan hebben” luidt dan ook: te weinig. Je kunt het niet goed doen omdat mensen willen dat het niet gebeurt en dat gaat je niet lukken. We leven in een tijd dat dit soort zaken wél gebeuren. Ik vind het vreselijk maar het is niet anders. Ondertussen zijn we ons overigens wel aan het voorbereiden, samen met de collega’s in de veiligheidsregio. We leren van Haren en ik denk dat wij, als het ons overkomt, beter voorbereid zijn. Oh ja, en ik denk dat we in Dalfsen de brug ophalen en de trein door laten rijden naar Ommen.

Han Noten

Burgemeester

h.noten@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.