Home / archiefcentraal / transport en zuivering afvalwater verbeterd

transport en zuivering afvalwater verbeterd

De rioolwaterzuivering Dalfsen aan de Ruitenborghweg, rioolgemalen, transportleidingen en gemeentelijke riolering zijn in het afgelopen jaar verbeterd en in capaciteit vergroot.

Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel, wethouder Klaas Agricola van de gemeente en dagelijks bestuurslid Jan Oggel van het waterschap hebben dit project dinsdagmiddag afgerond. Dit gebeurde door het symbolisch in werking stelling van een minizuivering.

Aanpassing rioolgemalen

Ongeveer veertig rioolgemalen zorgen in Dalfsen voor transport van het afvalwater van huishoudens en industrie. Een groot aantal gemalen kreeg een onderhoudsbeurt en is zodanig aangepast dat ze meer afvalwater kunnen verpompen. Door een technische voorziening (genaamd “Real Time Control”) op alle gemalen zijn pieken in de afvoer naar de rioolwaterzuivering afgevlakt en wordt de ruimte in het rioolstelsel optimaal benut. Hierdoor neemt het aantal riooloverstorten op het oppervlaktewater af: positief voor het watermilieu. De optimalisatie van de rioolgemalen bespaart bovendien 10 procent energie.

Transportleiding Nieuwleusen – Dalfsen

Het afvalwater uit Nieuwleusen vindt zijn weg door de negen kilomter lange transportleiding naar de rioolwaterzuivering in Dalfsen. Deze leiding is dertig jaar oud en vertoont sporen van slijtage. De gemiddelde levensduur van dit soort leidingen is zestig jaar. Door aanpassing van de pompregeling voor het wegnemen van drukschommelingen en plaatsing van een tussengemaal om de druk in de leiding te verminderen, kan deze leiding nog jaren mee.

Uit te voeren werkzaamheden op de rioolwaterzuivering

Om de capaciteitsuitbreiding te realiseren en de onderdelen van de rioolwaterzuivering te optimaliseren, zijn op de rioolwaterzuivering Dalfsen de volgende werkzaamheden uitgevoerd: aanpassing van de beluchting, meer capaciteit en naar verwachting 40 tot 50 procent minder energieverbruik; vergroten van de capaciteit van het ontvangwerk; groot onderhoud aan diverse installaties; diverse aanpassingen om het onderhoud veiliger uit te kunnen voeren.

Financiën

In totaal is voor de uitvoering € 3.543.000 geïnvesteerd, als volgt verdeeld:

– € 1.700.000 voor aanpassing rioolwaterzuivering Dalfsen;

– € 1.643.000 voor aanpassing waterschapsgemalen en persleiding;

– € 200.000 voor aanpassing gemeentelijke gemalen.

De provincie Overijssel heeft voor dit project een subsidie beschikbaar gesteld van € 1 miljoen vanuit het programma bestrijding economische recessie.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.