tot nut en vermaak vilsteren viert jubileum

Toneelvereniging Tot Nut en Vermaak Vilsteren vierde afgelopen zaterdagmiddag 20 oktober zijn 75 jarig bestaan. Het begon allemaal op 16 oktober 1937. Toen staken vier jonge mannen de koppen bij elkaar en begonnen met toneelspelen omdat er in die tijd in Vilsteren weinig vertier was.

Deze mannen waren Gerard Melenhorst, Gerard Herbrink, Gerard Boerdijk en Jan Zijsveld. Van meester Pathuis Cremers kregen ze de garage tot hun beschikking, daarin werd een podium gebouwd en met de geleende stoelen van de Klomp was de ruimte ingericht. Want erg breed hadden ze het in die tijd niet.

In de eerste jaren werden er vooral korte sketches gespeeld. In 1941 stond de eerste grote opvoering op het programma. Inmiddels waren de vier mannen versterkt met twee andere spelers te weten Anton Klomp en Jan Niens. Bertus Vlierman was de eerste regisseur en de entree was fl. 0,30. De uitvoeringen waren in de wintermaanden wanneer het werk op het land minder werd. De eerste jaren waren er alleen mannen lid van de vereniging want samen met de vrouwen op het podium dat vond meneer pastoor niet goed. Naast dit mannen toneel waren ook een aantal dames die toneel speelden. Rond 1950 kwamen er toneelstukken waarin zowel mannen als vrouwen speelden. Tijdens de laatste drie oorlogsjaren mocht er van de Duitsers geen opvoering plaats vinden. De vereniging werd tijdelijk opgeheven.Na de oorlog werd de draad weer opgepakt en kwamen er ook nieuwe spelers bij.

Van een aantal families in Vilsteren hebben we jarenlang meerdere spelers mogen begroeten bij de vereniging zoals de familie Melenhorst, Herbrink, Veltmaat, Boerdijk, Mars, Meulman en Hendriks. Enkele leden waren 25, 30, 50 of zelfs 60 jaar lid van de vereniging.

De laatste decennia wordt er nog steeds ieder jaar een groot toneelstuk ingestudeerd door een enthousiaste club toneelspelers want rond maart op de planken gebracht wordt. De toneelvereniging hoopt dit nog vele jaren te mogen blijven doen.

Omdat de vereniging het heuglijke feit van 75 jaar toneel-bestaan niet onopgemerkt voorbij wilde laten gaan hebben zij afgelopen zaterdag 20 oktober een reünie georganiseerd. De opkomst voor de reünie was groot. Het werd een gezellige middag voor (oud) leden, (oud) bestuursleden, decorbouwers en grimeurs. Die middag heeft de vereniging getracht 75 jaar toneel in beeld en geluid te tonen. Door middel van grote panelen met foto’s en krantenberichten, het tonen van de grote verzameling oude toneelboekjes en een aparte ruimte met videomateriaal kwamen onder het genot van een hapje en een drankje oude toneelverhalen bij velen weer boven. Oude toneelbanden werden weer aangehaald. De reacties na afloop waren allemaal zeer positief. De vereniging kan terugkijken op een zeer geslaagde middag

De vereniging hoopt nog lang voort te bestaan. Zoals de voorzitter Wim Mars tijdens zijn openingswoord ook zei: ‘op naar de 100 jaar!’ Het bestuur wil namens de hele vereniging iedereen bedanken die aanwezig was voor hun bijdrage tijdens een fantastische reünie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.