tijhaar brengt duurzaamheid en comfort samen

“Er zijn twee trends merkbaar in de woonbranche”, vertelt Roy Tijhaar van installatiebedrijf Tijhaar Vilsteren. “We merken dat mensen de tuin bij het interieur willen betrekken. Daarnaast speelt duurzaamheid ook een grote rol. Het eerste is vaak gericht op comfort, wat soms haaks op duurzaamheid staat. Wij willen het deels samenbrengen; mensen laten zien dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn en best hand in hand kan gaan met comfort.”

Volgens Tijhaar zijn er slimme dingetjes waardoor comfort wordt verhoogd, maar de energielasten niet enorm stijgen. Denk bijvoorbeeld aan de stortdouches. “Door lucht toe te voegen, lijkt de douche nog steeds een plensdouche, maar kost het veel minder water.”

“Je hebt vaak niet heel ingrijpende maatregelen nodig om je huis duurzamer te maken. Dat kan heel klein beginnen, vanaf een euro of 5. Je kunt bijvoorbeeld een kunststof ringetje in je keukenkraan laten plaatsen, waardoor er tot twee derde minder water uitkomt. Als je je kraan openzet, komt er een hoeveelheid water uit die je meestal niet nodig hebt. Van dat ringetje merk je niets.”

Mensen willen tegenwoordig steeds meer luxe producten in hun tuin. “Volgens mij komt dat door tv-programma’s als Eigen huis en tuin”, zegt Tijhaar. “Het gaat veel meer om de totaalbeleving, bijvoorbeeld de tegels van binnen doortrekken naar buiten en dezelfde stijl verlichting toepassen voor zowel buiten als binnen.” Ook terrasverwarming wordt vaak geplaatst. Door dat op de juiste manier te doen, is optimaal gebruik te maken van de warmte. “Als je onder een kap zit, met je rug tegen de gevel en de verwarming onder het zitje, aan de buitenkant, wordt de buitenlucht min of meer afgeschermd. De warmte komt dan in je gezicht, wat veel warmer voelt. Maar terraswarmers zijn best belastend voor het milieu. Wij adviseren dan bijvoorbeeld een installatie met zonnepanelen te plaatsen.”

“Door de crisis willen veel mensen met hun eigen huis verder, in plaats van te verhuizen of rigoureus te verbouwen.” Tijhaar merkt dat dat veel mensen hun huis daardoor duurzamer willen maken. Daar zijn dus veel vragen over. “Ze willen iets, maar weten niet precies hoe ze het willen, met wie, of wat het kost. Met onze tak Tijhaar duurzaam kunnen we ze adviseren. De ene situatie is de andere namelijk niet. Als je woning zo lek is als een mandje, heeft een heel zuinige verwarmingsinstallatie minder zin.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.