spinnen voor goed doel bij jubilerend keukenbedrijf

‘Een jong bedrijf met een enorme geschiedenis,’ zo laat het 30 jaar jonge De Lange Keukens zich het best omschrijven. In de afgelopen drie decennia groeide de familie De Lange mee met de ontwikkelingen in de wondere keukenwereld. Toen ze ontdekten dat de vraag naar nostalgische, oud-Hollandse keukens groeiende was, zagen ze daarin hun kans. Inmiddels heeft De Lange Keukens Ommen een bijzondere naam opgebouwd als het gaat om knusse keukens van toen met het comfort van nu.

We schrijven 1982. De bouwsector ligt op zijn gat. Ook de jonge Dick de Lange die als verkoper bij een bouwmaterialenhandel werkt, komt op straat te staan. Hij neemt hij zelf het heft in handen en opent met zijn vrouw Gery een keuken- en badkamerspeciaalzaak aan de Zwolseweg in Ommen. “Dat was echt gewaagd”, zegt Dick de Lange. “Want met rentes van 12 procent werd er maar weinig gebouwd. Ik verwachtte dat het wel weer zou aantrekken en redeneerde dat het alleen maar beter kon worden.” Echtgenote Gery werkte zoveel mogelijk mee. “Het was toen niet gebruikelijk om als moeder te gaan werken, maar ik moest wel en ik vond het eerlijk gezegd ook heel leuk”, zegt ze. “Maar zeker in de beginperiode, toen de jongens 2 en 4 jaar waren was het soms wel schipperen.”

De zaken gingen goed en al snel groeiden ze uit hun jasje. In 1986 verhuisden ze naar een groter pand aan de Ommeresstraat en konden zich de luxe van personeel permitteren. “Rond de jaren ’90 floreerde de woningmarkt. Wij gingen mee in die flow en boerden goed”, vertelt Gery. “Maar natuurlijk hadden wij zoals veel ondernemers ook onze ups en downs. In 2000 verhuisden we naar een kleiner pand aan de Eskampweg en specialiseerden ons in landelijke keukens, want die stijl sprak ons het meest aan.”

De laatste jaren worden keukens steeds meer aangekleed met allerlei nostalgische details zoals een luchtige indeling, houten lambrisering, een hardstenen werkblad met vooruit geschoven spoelbak, een authentiek fornuis met meerdere ovens, gekleurde losse kasten, ouderwetse kranen, handgevormde wandtegels en veel accessoires. “Schitterend vinden we dat. We krijgen er steeds meer plezier in om voor klanten de keuken van hun dromen te ontwerpen en te maken”, zegt Dick. Inmiddels is De Lange Keukens een begrip voor de liefhebber van landelijk wonen. “Mensen uit alle delen van het land komen naar ons toe. Vaak hebben ze complete collages bij zich van alles wat ze mooi vinden en vragen ons dan om een passend keukenontwerp te maken. Dat vinden we leuk en dat kunnen we goed. Juist omdat geen keuken hetzelfde is en ik regelmatig aan de slag moet om bepaalde details zelf te bedenken en te maken, is iedere klus weer een avontuur.”

Op zaterdag 27 oktober bestaat Dick de Lange Keukens 30 jaar en dat wordt gevierd met een actie voor het Vechtgenotenhuis in Ommen dat (ex-)kankerpatiënten en hun naasten een plek biedt om elkaar te ontmoeten als lot- en als vechtgenoten. Speciaal voor die dag wordt er een trailer van Boretti omgebouwd tot een spinningzaal, waar twaalf fietsers tegelijk hun krachten kunnen meten. Oud-wielrenner Gert Jakobs komt langs voor een spectaculair optreden. “De Boretti-trailer staat er van 11.00 tot 16.00 uur. Een uurtje spinnen kost vijf euro. Iedereen die wil, kan zich hiervoor inschrijven. De opbrengst gaat naar het Vechtgenotenhuis. Dat doel spreekt ons echt aan en op deze manier willen we ons steentje bijdragen in het ‘gevecht’ tegen kanker”, zegt Gery.

’s Middags om half vier wordt de opbrengst overhandigd aan Ad Lagas van het Vechtgenotenhuis. Ook op zondag 28 oktober is het feest bij De Lange Keukens. De zaak is die dag open van 11.00 tot 16.00 uur en staat in het teken van koken eten eten in Italië. Naast kijken, kunnen bezoekers ook hun handen uit de mouwen steken tijdens de pizzabakwedstrijd. De hoofdprijs is een etentje bij La Dolce Vita. Opgeven voor spinnen kan via www.delangekeukens.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.