spijkerschrift folderende sloddervossen

Het is niet dat ik op zoek ben, dat ik er gericht naar speur, want meestal struikel ik erover. Dat gebeurt omdat ik met het uitlaten van de hond vaak van het rechte pad af raak. Als een echte avonturier scharrel ik door bos en beek, en dan vind je weleens wat. Folders en buurtkrantjes bijvoorbeeld. Stapels folders. Bulten kranten. Weggestopt tussen het riet, vastgevroren verscholen achter de struiken, gedumpt ergens in een park of zoals nu verdronken in de vijver. De ene keer zijn de aanbiedingen ruim verstreken, is het papier verkleurd of zoals deze week zijn ze gloedjenieuw en doorweekt.

En wanneer ik ze vind, baal ik er stevig van. Want daar ligt rommel en weggegooid geld. Mensen zijn hier druk mee geweest, hebben er geld in gestoken en hopen er geld mee te verdienen. Vooral in deze tijd is geld een kostbaar begrip. Dat geldt denk ik dan ook voor kinderen die met het rondbrengen van folders een mooi zakcentje kunnen verdienen. En rondom kerst hopen op een extra bijdrage. Dat wegmoffelen mag geen reden zijn om je het er makkelijk vanaf te maken, dunkt me.

Inmiddels is het niet meer nodig om mijn naam te noemen – na vijf vondsten dit jaar – wanneer ik het verspreidingsbureau bel: “Zeg het maar, waar hebben ze het nu weer verstopt?” Ik schaam me onderhand om te bellen, maar ik kan het ook niet over mijn kant laten gaan om het achteloos te laten liggen. Als je moeite voor doet om de folders op te halen, de aanbiedingen en dorpskrantjes samen te voegen om ze vervolgens ergens achteloos illegaal te storten in je leefomgeving, lijkt het mij verstandiger om dit baantje aan de kant te zetten. En er een ander kind plezier mee te doen, want de wachtlijst in het dorp is lang.

Maar ja, net als in de grote mensenwereld ligt er voor de jeugd ook weinig baantjes voor het oprapen. Of ze zijn te jong en dan kom je al gauw in de folders terecht. Veel werk voor minder centen. En laat juist dan, vind ik, zien dat je van aanpakken weet. Dat je bewust bent van wat je doet, waarvoor – en vooral- voor wie je het doet. Want het raakt niet alleen jouw portemonnee en een ander is er weer druk mee. Dus, lieve folderaars, bedenk je even wanneer je geen zin meer hebt om te leuren met die overvolle fietstassen. Mijmer liever over datgene wat je wilt behalen en laat mij ongestoord de hond uit laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.