rosengaerde wacht niet op overheid

De gelegenheidscoalitie die het Lente-akkoord vormgaf, besloot dat ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, wat moet gebeuren door de financiering voor ‘Zorg Zwaarte Pakket’ (ZZP) één tot en met drie – er zijn er in totaal tien – te schrappen. Inmiddels is besloten het schrappen van ZZP drie uit te stellen.

Aan de hand van zijn of haar gezondheidstoestand krijgt een oudere die naar een verzorgingstehuis wil namelijk een indicatie, op basis waarvan hij of zij een ZZP krijgt toegewezen. De zorginstelling krijgt vervolgens van de overheid een vergoeding voor het betreffende pakket. De vergoeding voor het wonen zal in de nieuwe plannen verdwijnen, de vergoeding voor de zorg blijft wel bestaan.

Cliënten met de indicatie ZZP één tot en met drie wonen bij Rosengaerde al zelfstandig. Ze betalen huur voor hun aanleunwoning, maar kunnen wel gebruik maken van alle faciliteiten van het woonzorgcentrum: ’s ochtends koffiedrinken bijvoorbeeld, of deelnemen aan activiteiten. “Onze visie is dat de lichte zorg ook prima thuis gegeven kan worden”, zegt Schipper. “Desondanks hebben we wel een wachtlijst. We hebben altijd te maken gehad met tekort aan plekken. Daarom moesten we vroegtijdig maatregelen nemen.”

Momenteel onderzoekt Rosengaerde zelfs de mogelijkheden voor het zelfstandig wonen voor cliënten die nog zwaardere zorg nodig hebben. Het gaat hierbij niet alleen om de zorg maar ook om diensten die het mogelijk maken langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarmee loopt de zorginstelling vooruit op de overheidsplannen. “Wij denken dat het een tendens is die niet wordt teruggedraaid. ZZP 3 is nu uitgesteld, maar het zal mij niet verbazen als ZZP 4 in de toekomst ook ter discussie gesteld wordt.”

Schipper benadrukt dat Rosengaerde goede randvoorwaarden heeft voor het zelfstandig wonen van cliënten met een kleine zorgvraag. “Ons succes heeft er wel mee te maken dat de aanleunwoningen geclusterd en dichtbij het hoofdgebouw liggen. We hebben geluk dat we zo efficiënt zorg kunnen verlenen en dat de cliënten gebruik kunnen maken van onze faciliteiten.” Het zou wat hem betreft een ander verhaal worden als deze cliënten in hun oorspronkelijke woning zouden blijven wonen: “Dan kunnen ze geen goed gebruik kunnen maken van de voorzieningen van Rosengaerde.” Het gaat hier over VPT: Volledig Pakket Thuis, waar mensen alle zorg die ze in een zorginstelling zouden ontvangen, thuis krijgen. Wijkzorg kan volgens hem prima gegeven worden in de eigen woning.

Schipper waarschuwt wel dat niet alle cliënten met een lichte zorgvraag hetzelfde zijn. “Er zullen altijd mensen zijn die tussen wal en schip vallen. Ook lichte cliënten hebben soms een vorm van beschutting nodig; zij kunnen te maken krijgen met sterke vereenzaming. Daar moet je alert op zijn, en hen toch begeleiding bieden. Want deze ontwikkelingen gaan zich doorzetten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.