oktober is woonmaand ook bij de notaris

Jarenlang was wonen een luxe product. Aan het einde van de negentiende eeuw konden alleen de rijken zich mooie en warme huizen veroorloven. De armen waren al blij met een dak boven het hoofd. In die tijd waren gezinnen die met tien kinderen een klein onderkomen met maar één of twee kamers bewoonden, meer regel dan uitzondering.

Pas in 1901 werd een beginnetje gemaakt met de ‘moderne’ volkshuisvesting. Doel van de door minister Pierson ingevoerde Woningwet was een einde maken aan het wonen in slechte woningen en het bevorderen van de bouw van goede en gezonde woningen. Onderdeel van deze wet waren voorschotten die woningbouwcorporaties kregen voor de bouw van volkswoningen: de zogenaamde woningwetwoningen.

Door de crisis in de dertiger jaren en twee wereldoorlogen stagneerden de plannen. Maar nadat in 1945 het ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw was opgericht, ging men voortvarend aan de slag. Dat moest ook wel, want de woningnood was hoog. De na-oorlogse woningen waren in vergelijking met vroeger ruim, licht, schoon en voorzien van een toilet en stromend water. Iets wat daarvoor helemaal niet vanzelfsprekend was.

In de loop der tijd gingen de inkomens omhoog en was niet langer het hebben van een dak boven het hoofd het belangrijkst, maar begonnen stijl en interieur een steeds grotere rol te spelen. “Woningnood kennen we nauwelijks meer, maar mede door de financiële crisis wordt het met name voor starters wel steeds moeilijker om een eigen huis te kopen”, weet notaris Miranda Post van Notarispost Ommen. “Ook het verkopen van de wat duurdere woningen gaat moeilijk. Daar komt vaak ook wat geluk bij kijken. Maar, met het vinden van je droomhuis ben je er nog niet. Je moet eerst de financiering van de koopprijs rond zien te krijgen. Dan moet je nog door een hele papierwinkel van koopcontract, de notariële akte van levering en de inschrijving bij het kadaster. De mensen van de Notarispost Ommen helpen kopers graag hierbij.

“De notaris kan je met heel veel dingen helpen”, zegt Miranda. “Wij kunnen je adviseren waarop je allemaal moet letten bij de koop van een huis. Bijvoorbeeld over de gevolgen van bodemverontreiniging, afspraken met buren over overpad en over eventueel van toepassing zijnde overheidsbepalingen. Zeker wanneer je een monument, een oudere woning of een pas gebouwde nieuwbouwwoning koopt, zijn er veel aandachtspunten waarmee we je kunnen helpen. Ook kunnen we je informeren waarop je moet letten bij het kiezen van een bank en het type lening.”

Het is niet verplicht om het koopcontract te laten opmaken door de notaris. Vaak doet dat de makelaar die betrokken is bij de verkoop. Omdat in het koopcontract alle gemaakte afspraken worden vastgelegd, is het opstellen hiervan erg belangrijk. “Wij lezen graag met u mee en letten op zaken waar je als leek niet zo snel bij stilstaat. Daarnaast onderzoeken we heel veel dingen die met name voor de koper van groot belang zijn. Daardoor kom je later nooit voor verrassingen te staan. En naar de notaris moet je toch: want de overdracht van de woning wordt gedaan middels een notariële akte. Het is vervolgens ook de notaris die de woning inschrijft in het kadaster”, vertelt Miranda.

Op maandag 29 oktober houdt Notarispost Ommen een thema-avond over Wonen. Van 19.00 tot 20.00 uur kunt u terecht voor gratis advies over het aankopen en inrichten van uw woning. Kijk voor meer informatie op www.notarispostommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.