lindehoeve opent de bijenkroeg

In het jaar van de Bij, op Nationale Dierendag heeft Frieda Wennemars van het Bennie Wennemars Fonds de nieuwe Bijenstal voor Natuurboerderij Lindehoeve officieel geopend. Een delegatie van ongeveer 30 mensen onder wie wethouder Klaas Agricola en vertegenwoordigers van de bijenverenigingen uit Ommen en Oudleusen konden een kijkje nemen bij de huisvesting genaamd ‘de Bijenkroeg’.

Dries Visser voorzitter van de Stichting Natuurboerderij vertelt dat met de gift van Stichting Doomijn een start is gemaakt voor het plannen van de bijenstal. Met de gift van € 3.500 van het Bennie Wennemars Fonds en giften van derden is de huisvesting voor de 15.000 bijen een feit geworden. De Natuurboerderij heeft vier doelen: sociaal, cultureel, therapeutisch en educatief. Met de komst van de bijenstal heeft het doel educatie weer een extra beleving gekregen. De bouw is als project uitgevoerd door leerlingen van samenwerkingsverband van de Grift uit Nieuwleusen.

Ook de bijenvereniging Oudleusen is zeer verheugd met de bijenstal in Dalfsen. De heer van Pijkeren ziet het vak imker door de vergrijzing bijna verdwijnen en is blij dat het vak op deze manier extra aandacht krijgt. ‘Wij hopen dat de liefde voor de hobby zal toenemen, omdat we hier makkelijk voorlichting kunnen geven.’ Van Pijkeren haalde nog aan dat we van de bijen kunnen leren in hun manier van communiceren, zij maken een rondedansje om precies aan te geven waar nectar te vinden is. Daarna overhandigde hij voorzitter Visser een poster over het leven van de Bij en folders op uit de delen. Klaas van Oosten, als vertegenwoordiger van de cliënten van Philadelphia, vindt de Bijenstal een prachtig gezicht en sprak de woorden: ‘Veel geluk met de bijenstal!’ Ook bedankte Klaas de Natuurboerderij en vooral meneer Hendriks van de Bijenvereniging Oudleusen, die zich ten volle heeft ingezet bij de plannen en inrichting voor de bijenstal.

Na de toespraken werd de opening voortgezet bij het gebouwtje zelf dat aan de rand van de natuurlijke vijver staat. Mevrouw Frieda Wennemars verrichtte de officiële opening door het rode lint dat over de deur was gespannen los te trekken. De stal is zo ingericht dat achter glas naar de bezigheden kan worden gekeken van imker. De heer Hendriks liet aan de aanwezigen zien hoe de kasten er van binnen uitzien. De naam ‘de Bijenkroeg’ komt voort uit dat bijen veel vocht nodig hebben om honing te maken. De bijenkasten zijn daarom aan de vijver gesitueerd zodat de beestjes makkelijk aan vocht kunnen komen maar ook kunnen uitvliegen zonder het publiek te hinderen. Bijen zijn nuttige dieren en de bloemen en de boomgaard zullen daar zeker baat bij hebben. De Bijenstal is dus niet alleen voor het publiek een aanwinst is, maar ook zeker voor de groei en bloei op de Natuurboerderij zelf.

Zaterdag 6 oktober viert Natuurboerderij Lindehoeve Nationale Dierendag en kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de Bijenkroeg. Van 13.30 tot 17.00 uur is er van alles te doen rond de boerderij. Voor meer informatie www.natuurboerderijdalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.