Home / archiefcentraal / ko scheele beweegarmoede en alcoholovervloed

ko scheele beweegarmoede en alcoholovervloed

Het congres van de Nederlandse gemeenten voor de sport stond deze keer in het teken van bewegen. We weten allemaal dat bewegen goed voor je is, maar waarom nu eigenlijk? Hoogleraren van de Universiteit van Groningen geven aan dat beweegarmoede de vierde oorzaak van sterfte is in Nederland. En wat zeggen we vaak tegen ouderen? “Mevrouw, gaat u maar weer even zitten”.

Mijn moeder woonde in een aanleunwoning, ruim en licht. Ze vond het fijn om voor het raam in de stoel te zitten, maar ze kwam de stoel niet meer uit. Ze ging er langzaam maar zeker op achteruit. Van de heerlijke maaltijd van Tafeltje Dekje, at ze steeds minder. Inmiddels zit ma in een verpleeghuis volgens het concept van kleinschalig wonen. Met 5 andere bewoners en vaste verzorging. Hier is een ander aanpak. De verzorgers koken, halen haar uit haar kamertje om aan tafel te eten, doen ‘avonds een spelletje en gaan met mijn moeder op stap. Zij pakken de beweegarmoede direct aan.

In Nederland groeit vooral de groep van mensen met kleine klachten. En vaak is een ongezonde leefstijl de oorzaak. Hoogleraren zeggen dat de leefstijl voor bijna de helft de oorzaak is van sterfte. Niet-bewegen, roken en te veel drinken scoren hoog. Ik hoor u denken: “Ongezond leven, dat is toch ieders eigen verantwoordelijkheid?”. Dat is waar, maar ook te simpel. Want de kosten van hun verzorging, nu en vooral later, rusten op de samenleving. Nu dat de kosten van de zorg fors uit de hand (dreigen te) lopen is het zaak om hier extra aandacht aan te schenken.

In Ommen doen we dat met lokaal gezondheidsbeleid. Een speerpunt hieruit is het alcoholmisbruik. Iedereen weet dat dit, vooral onder jongeren, een probleem is. Maar waar wordt het probleem door veroorzaakt? De horeca? Feit is dat minder dan 20% van het drinken plaatsvindt in de horeca! In gesprek met de horecaondernemers viel mij op dat ook zij het probleem van te jong en te veel drinken onderkennen. Maar zij vragen dan wel een beleid over de hele linie. Dat is terecht. Ah, zegt u dan: het alcoholgebruik gebeurt vooral in de sportkantines en de keten. Ook dat is maar betrekkelijk waar. Feit is dat de meeste alcohol gewoon thuis wordt geschonken. En dus moeten we met ouders èn jongeren in gesprek.

Alcoholmisbruik is niet alleen een zaak die speelt in de gemeente Ommen. Daarom kiezen we voor een Vechtdalbrede aanpak en kijken we naar voorbeelden elders in het land. Maar we vragen ook aandacht hiervoor van de landelijke politiek. Als de landelijke regels stricter worden, kunnen we pas echt een dam opwerpen aan de overvloed aan alcohol. Laten we beginnen met bijvoorbeeld met de eenvoudige verkrijging.

Het wordt tijd voor een echt gesprek met alle partijen zodat Ommen niet alleen bewegingsrijk, maar ook alcoholmatig kan worden.

Ko Scheele

Reageren? k.scheele@ommen.nl

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.