kinderopvang pinkeltje als eerste vve certificering

Kinderopvang Pinkeltje is als eerste kinderdagverblijf in Nederland gecertificeerd als VVE dagverblijf, Uk & Puk. Het programma Uk & Puk is een educatief totaalprogramma en heeft als doel om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling.

Het programma is geschreven voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De CED groep heeft het programma ontwikkeld en is dan ook verantwoordelijk voor de zogeheten locatiecertificering. Er zijn verschillende criteria waar dagverblijven aan moeten voldoen om de VVE locatiecertificering te krijgen.

Pinkeltje draaide mee in de pilot van de CED groep en heeft bezoek gehad van Els Groenewoud. Groenewoud (Uk & Puk medeontwikkelaar en trainer) heeft bij Pinkeltje van half 9 tot 14.00 uur geobserveerd en is tot de conclusie gekomen dat Pinkeltje ruimschoots voldoet aan de criteria.

Pinkeltje is met een QuickScan beoordeeld. De QuickScan bestaat uit dertien items waarop gescoord kan worden op een schaal van 1 tot en met 5 (met 1 heel slecht en 5 heel goed). Van de dertien items heeft Pinkeltje op tien items een 5 gescoord en op 3 items een 4. Naast de observatie heeft Els Groenewoud haar cameraman ook de hele dag alles laten filmen. Dit materiaal gaat gebruikt worden als trainingsmateriaal voor pedagogisch medewerkers door heel Nederland.

Er zijn al meer dagverblijven waarvan enkele leidsters de Uk & Puk training afgerond hebben. Dit betekent echter nog niet dat zij een VVE locatie zijn. De CED groep gaat vanaf november bij meer dagverblijven observeren om te kijken of zij voldoen aan de VVE certificeringcriteria.

Aangezien Pinkeltje een groene opvang is, kleinschalig en ontwikkelingsgericht, en veelal hbo-geschoold personeel heeft, werken wij op een andere wijze dan conventionele dagverblijven. Zo gebruikt Pinkeltje het programma Uk & Puk als aanvulling. De thema’s die Uk & Puk gebruiken heeft Pinkeltje iets aangepast zodat het groene aspect, veel buiten en in contact met de natuur en dieren, ook aan bod komt.

Pinkeltje heeft nu het thema ‘Heb jij ook een knuffeldier?’. De pedagogisch medewerkers verzinnen allerlei activiteiten, zo ook over waar verschillende dieren leven. Pinkeltje werkt met een nieuw ontwikkeld digitaal activiteiten-registratiesysteem; Daycare Performance. Elke activiteit die de kinderen doen wordt in het systeem geregistreerd. Elk kind krijgt een uitdraai in zijn/haar kindportfolio aan het eind van elk thema. Zo kunnen ook ouders precies zien welke activiteiten hun kind gedaan heeft en hoeveel tijd er aan VVE besteed is. Ook voor de GGD en onderwijsinspectie is het een handige tool om in één oogopslag te zien hoeveel uur VVE gegeven is in de afgelopen periode en welke activiteiten er gedaan zijn.

Voor meer informatie: www.kinderopvangpinkeltje.nl of 0523- 649030.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.