je zou er links en rechts van worden

Opinie – We hebben eerder een nieuw kabinet dan een nieuwe prins carnaval. Zo snel als VVD en PvdA er uit lijken te komen, dat is een regelrechte sensatie. En voor zover de nieuwe plannen uitlekken zou je er links en rechts van worden. De hypotheekrente verdwijnt langzaam maar zeker en ondernemers krijgen het iets beter. Wat zit er allemaal nog meer verschiet?

Linkse winst: Dat de hypotheekrente er af zou gaan, dat kon ook niet anders. Het halfslachtige akkoord waar Groen Links zo trots op was voorzag nog in afschaf van de hypotheekrente voor alleen nieuwe gevallen. Nu gaan eerst alleen de allerrijksten het merken. Jan met de Pet heeft er voorlopig geen last van. Veel beter, veel eerlijker. We snappen dan ook niks van de PVV, of Wilders moet het allemaal niet goed begrepen hebben: de hypotheekrente is straks niet meer aftrekbaar voor mensen met een salaris van boven de 60.000 euro. Als hij al kiezers in die categorie heeft, dan zijn het niet Henk en Ingrid, dan is het hooguit een anonieme geldschieter.

We leggen het nog een keer uit: momenteel mag je de rente over je hypotheek als onkosten opvoeren. Die onkosten trek je van je bruto salaris af. Daarna wordt pas gekeken in welke belastingschaal je zit. Niet aflossen loont dus. Mensen in de 52%-schaal krijgen de helft van de rente terug. Het is de grootste subsidie die we kennen. Het nieuwe plan is, die 52% aftrek per jaar met een half procent terug te dringen. Dan zijn we over 28 jaar op 38%, op de laagste belastingschijf. Mensen die minder verdienen, blijven dus hun aftrek houden! Henk en Ingrid zijn er blij mee.

Rechtse winst: Aan de andere kant krijgen ondernemers wat minder zware lasten. We spraken van de week nog een ondernemer: “die politici moesten eens weten wat we moeten doen voor een beetje winst en ze moesten eens weten welke risico’s wij lopen om werkgelegenheid te scheppen. In plaats van te stimuleren dat je personeel in dienst neemt, moet je nu alleen maar hopen dat ze niet ziek worden”.

Nog meer rechtse winst: Er gaat een miljard van ontwikkelingssamenwerking af. Dat geld gaat naar Defensie waar ze er vredesmissies mee gaan uitvoeren. Klinkt niet gek, zo’n verschuiving. Want begint ontwikkelingssamenwerking niet met vrede?

D’r moet nog veel meer van af. Ze hebben het over 20 miljard. De grootste klapper moet bij de overheid vallen. Daar zit zo godsgeklaagd veel personeel dat de ene helft de hele dag broedt op nieuwe regeltjes die de andere helft dan gaat controleren. Opvallend aan de onderhandeling – voor zover we het meekrijgen – is dat er geen soepen gekookt worden met ingrediënten van beide partijen, maar dat beide partijen hun eigen soep mogen koken en dat dan de andere partij niet te beroerd is er van te eten. Zo ben je af van halfslachtige smaakjes, maar krijg je krachtige soep.

Er komt ook een minister zonder portefeuille. Die gaat de huursector aanpakken en blaast alle woningcorporaties met hun veel te ruime taakopvattingen terug in het hok. Ze mogen straks alleen nog huizen verhuren en zich verder niet bemoeien met culturhuzen, zorginstellingen en andere dingen waar ze geen verstand van hebben. Maar grootste klapper die betreffende minister gaat maken – we hopen op Kamp, want die kan goed rigoureus zijn – is samenvoeging van allerlei onnodige bestuurslagen. Neem een stad als New York: 9 miljoen inwoners, één burgemeester. En wat hebben wij? Gemeenten, provincies, waterschappen, en dat dan weer allemaal opgedeeld in sectoren met hoofden, een hoofd van de hoofden en chefjes onder de hoofden. En ze heten allemaal manager of zijn senior….

Onze voorspelling: het komende kabinet gaat minstens één bestuurslaag wegsnijden En onze wens: gemeenten, provincies en waterschappen inruilen voor een bestuur per gewest. Voor Overijssel hebben we dan genoeg aan de Kop van Overijssel, Salland en Twente.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.