happy tails houdt dag voor therapiehonden

Voorleeshonden en therapiehonden

Opleidingscentrum en Hondenschool Happy Tails in Beerzerveld hield zondag de halfjaarlijkse test- en praktijkdag Lezen en Werken met Spirit plaats. Mensen en honden vanuit heel Nederland kwamen naar Beerzerveld om hun hond te laten testen op het wel of niet geschikt zijn als voorlees- of therapiehond.

Allereerst werd uitleg gegeven over het werken met voorleeshonden op basisscholen en in bibliotheken. Wat kunnen honden betekenen voor kinderen met concentratieproblemen, ADHD, dyslexie, autisme en dergelijke. Verder werd uitleg gegeven over het werken met therapiehonden in de zorg, onder andere bij zorgboerderijen, verpleeghuizen, instellingen voor verstandelijk of lichamelijk gehandicapten, ziekenhuizen en bejaardentehuizen.

In de tussentijd werden de honden getest op hun gedrag in afwezigheid van de eigenaar. Alleen honden met een goed herstelvermogen, die stabiel en sociaal zijn, kunnen als therapiehond aan de slag. De nieuwe vrijwilligers kregen uitleg over hondengedrag, stress- en kalmeringssignalen en het hondengedrag werd vervolgens aan de hand van videomateriaal geoefend. Alles was erop gericht om de honden verantwoord en met plezier te laten werken op scholen of in de zorg.

Vervolgens gaf orthopedagoog Maud van de Berg een presentatie over het werken met therapiehonden in de kindergedragstherapie. Ze had een cliënte van haar meegenomen, een autistische dame van 21, die de deelnemers vanuit zichzelf kon vertellen wat een therapiehond voor haar ontwikkeling en leven betekend heeft.

’s Middags vond het praktijkprogramma plaats. Een aantal kinderen heeft tijdens het praktijkprogramma gelezen met de honden, zodat de deelnemers konden zien hoe hun hond reageert. Vervolgens werd er een verpleeghuis nagebootst met mensen die op krukken lopen, in rolstoelen zitten of zich met een rollator voortbewegen. Zes van de elf honden zijn uiteindelijk door de zware gedragstest gekomen. Vier eigenaren hebben tips gekregen hoe ze hun hond beter kunnen voorbereiden op het therapiehondenwerk en deze honden zullen over een half jaar hertest worden. Een hondje liet dusdanig veel stress zien, dat de testers hem niet geschikt vonden als therapiehond. Kortom, Nederland is weer een aantal therapiehonden en enthousiaste vrijwilligers rijker!

Meer informatie is te vinden op www.happytails.nl/Lezenmetspirit.html.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.