happy hours moet je niet afschaffen

Koninklijke Horeca verzet zich niet langer tegen de afschaffing van Happy Hours, maar dan moet de leeftijd waarop je drank mag kopen in het café niet verhoogd worden naar 18 jaar. Daarmee lijkt het einde van de Happy Hours in zicht. Wat een onzin allemaal. Wat een hypocrisie.

Happy Hours zijn er voor bedoeld mensen naar de kroeg te krijgen. In dat ene uurtje krijgen ze het drankje goedkoper, de kroegbaas hoopt dat er na dat uur ook nog wat besteld wordt. Je hebt happy hours, je hebt ook ladies nights, dan krijgen vrouwen hun drank gratis of goedkoper. Slim, want mannen kunnen dan goedkoper op de versiertour, maar zullen bij ieder drankje dat ze aanbieden, zelf er ook wel een kopen, voor het volle geld.

Er gaan stemmen op de happy hours af te schaffen omdat dat tot snel veel drinken en sowieso meer drinken leidt. Als de politiek dat standpunt heeft, waarom is dan de mening van Horeca Nederland belangrijk? En waarom zou het afschaffen van het drankuurtje ruilhandel voor het niet verhogen van de drankleeftijd naar 16 moeten zijn? Op de onderhandelingstafel liggen dan argumenten op basis van gezondheid tegenover omzet. Als de politiek vindt dat de happy hours er af moeten, dan moeten ze dat gewoon gaan invoeren.

Dat soort ruilhandel hoort wel bij Nederland. We hoorden van de week ergens dat in Europa het aantal regels met dertig proces afnam, in Nederland is er de laatste tijd juist twintig procent bij gekomen. Eerlijk zeggen, die quote vinden we nu niet meer terug op Google, maar het zou ons niet verbazen.

We schreven twee weken geleden in schrikdraad over afvalproductie. Onze stelling: laat de fabriek die het afval produceert de kosten van de afvoer daarvan zelf betalen en laat die dat dan maar doorvertalen in het product. Dan is het met overbodig verpakkingsmateriaal zo gedaan. Maar de overheid sprak met het bedrijfsleven af dat ze daar samen wel uitkwamen. Niet dus. Want op de onderhandelingstafel lagen argumenten van geld tegenover ideaal.

Ons rookbeleid is van precies hetzelfde halfslachtige soort beleid. De stoere minister Ab Klink schafte het af omdat personeel recht heeft op een rookvrije ruimte. Dus kwamen eenmanszaken met succes tegen het besluit in het geweer. Geld tegenover gezondheid. Klink had moeten zeggen dat een zieke meeroker schade kan verhalen op de kroeg waar hij veel komt, dan was het gauw afgelopen. Niet praten over het recht van personeel, maar over het ziek maken van andere cafébezoekers.

Waarom gaat de overheid bij dit soort zaken altijd in gesprek met partijen die rechtstreeks belang hebben? De ANWB is ook zo’n voorbeeld. Die zegt dat ze voor of tegen rekening rijden is, dat ze voor of tegen de forensentax is. Maar wie is de ANWB? Behartigen die ook jouw belang? Of zijn we alleen maar lid vanwege de korting in de ANWB-winkel? Het enige belang van de ANWB is dat er veel auto’s op de weg zijn, want dat vergroot de kans op wegenwachthulp. En ze kunnen nooit namens de leden spreken, want ze weten niet wat jij vindt.

Dus Horeca Nederland is geen partij in de drankdiscussie.

Blijft over de zin van het idee. Zou het drankmatigend werken als je happy hour afschaft? Vast niet. Als jongeren drank willen, komen ze er wel aan. Als het café te duur is, gaan ze naar hun eigen keten, waar ze bier drinken tegen afbraakprijzen omdat de supermarkt er mee stunt. Torenhoog opgepakte winkelwagentjes vol met kratten bier worden dan vrolijk van supermarkt naar auto, trekker of bolderkar verplaatst, lachen man. En vroeg op de avond komen pappa en mamma er ook nog even eentje pakken, want Ajax speelde al vroeg op de avond 3-3 tegen Heracles en die wedstrijd stond op in de keet. De jeugd had toen nog een lange avond om dat puntverlies van Ajax te vieren of te verwerken.

Hoe kan het afschaffen van happy hour nu drankmatigend werken als de beide best bekeken voetbalprogramma’s van Nederland mede mogelijk gemaakt worden door de Burgerking en Amstelbier. Bij VI TV is dat wekelijkse interview met een VI-deskundige maar om een reden vanaf de tap. Dat had ook wel aan tafel gekund, maar dan krijg je dat logo van Amstel er niet zo makkelijk achter.

Alcoholmatiging begint niet bij belerend optreden tegen de jongeren en beperkende eisen in de grote mensenmaatschappij. Alcoholmatiging begint thuis. Pappa en mamma moeten niet zeggen hoe het moet, ze moeten niet waarschuwen voor de gevolgen, ze moeten weten dat zoals zij het doen, zo gaan hun kinderen het – in de meeste gevallen – ook doen. Als de overheid die kennis verspreidt en daar gedragsverandering probeert te bewerkstelligen, dan hoeven ze cafés geen strobreed in de weg te leggen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.