Home / archiefcentraal / excursie zorg en leefbaarheid over de grens

excursie zorg en leefbaarheid over de grens

Stimuland houdt in samenwerking met Netwerk Platteland een excursie naar Duitsland. Ook bij de oosterburen is het platteland in beweging. De omstandigheden op het platteland zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De oplossingen ook, of toch niet? “Duitsland is een ander land met andere gewoontes en andere structuren. Wat voor ons gewoon is kan over de grens als vernieuwend beschouwd worden en andersom.” Kosten voor de excursie bedragen 50 euro. Aanmelden kan via het digitaal aanmeldformulier op de site www.netwerkplatteland.nl

In de grensregio rond Almelo worden initiatieven rondom zorg en leefbaarheid bezocht. Er wordt gesproken met initiatiefnemers, beleidsmedewerkers en projectleiders over doelen, realisaties en de onderlinge samenwerking. Start- en eindpunt van de excursie is station Almelo.

De dag is bestemd voor beleidsmedewerkers van gemeentes en provincies, bestuurders van plaatselijke belangenorganisaties en dorpshuizen/kulturhusen die zich bezig houden met zorg en leefbaarheid op het platteland. Tevens worden onderzoekers, ondernemers, werknemers en vrijwilligers in de zorg van harte uitgenodigd.

Programma

Om 10:00 uur vertrekt de bus vanaf station Almelo CS naar het Duitse Velen (verzamelen om 09.45 uur).

Op Schloss Velen vertelt Annette Hülsmann hoe het regionale structuurprogramma van Nordrhein-Westfalen gemeenten ondersteunt in het inspelen op veranderende behoeften.

André Wolf geeft praktijkvoorbeelden van hoe dorpen hun faciliteiten kunnen behouden en hoe ‘Nahversorgung’ (dagelijkse voorzieningen) ondersteund kan worden. Zoals in Olfen, waar een voormalig kerkgebouw allerlei nieuwe functies heeft gekregen.

Vervolgens rijdt de bus door naar Legden.

Na de lunch licht burgemeester Friedhelm Kleweken het beleid toe rond het Dorp van de Toekomst. Hoe blijf je aantrekkelijk voor jongeren en behoud je voorzieningen?

Tijdens een wandeling door het dorp ziet u voorbeelden in de praktijk. Er wordt een ‘Musterwohnung’ bezocht, een initiatief waarbij verschillende partijen samenwerken. De woning bevat de laatste technologische snufjes, zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.

Om 16:30 uur vertrekt de bus weer naar station Almelo CS (verwachte aankomsttijd 17:30/18:00 uur).

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.