er bestaat geen typische voedselbankganger

Armoede. Het is een fenomeen van alle tijden. Onder de oppervlakte van enorme welvaart in Nederland, gaan veel trieste verhalen schuil over geldgebrek en de daaruit voortvloeiende schulden en sociale isolatie. Geen geld hebben, betekent namelijk vaak ‘niet mee kunnen doen’. Ook in Ommen gebeurt dat. In deze miniserie laat Vechtdal Centraal verschillende mensen aan het woord over armoede. Vandaag is dat Bea van den Bout van de Voedselbank Hardenberg-Ommen.

Een van de meest in het oog springende aspecten van armoede zijn de Voedselbanken die de laatste jaren op steeds meer plaatsen in Nederland verschijnen. Deze instanties zamelen bij producenten en winkeliers voedselproducten in die niet meer verkocht kunnen worden. Die producten verdeelt de Voedselbank onder mensen die zelf om financiële redenen niet in staat zijn om voedsel te kopen en zich aangemeld hebben bij de stichting.

Ook in Hardenberg bevindt zich sinds vijf jaar een Voedselbank, waar ook Ommenaren gebruik van maken. Momenteel worden wekelijks twintig pakketten aan mensen uit Ommen uitgereikt. “Het is nu eenmaal een feit dat wij nodig zijn,” zegt secretaris Bea van den Bout van de voedselbank Hardenberg-Ommen. In totaal worden op het moment 130 pakketten uitgedeeld. “We hebben een periode gehad dat we er 160 uitdeelden, dus het gaat de goede kant op.”

“Mensen kunnen ons bellen als ze in nood zitten. Het gebeurt soms dat mensen vertellen dat ze al drie dagen geen eten hebben gehad. In dat soort gevallen kunnen die mensen direct een noodpakket komen ophalen. Als ze langere tijd van de Voedselbank gebruik willen maken, worden deze mensen vervolgens wel gescreend. Er wordt onder meer gekeken wat er financieel gezien in en uit gaat. Dat gebeurt heel zakelijk en na een half jaar wordt de situatie opnieuw bekeken. Mensen moeten wel een prikkel krijgen om hun financiële situatie weer op orde te krijgen. Vaak is de Voedselbank ook een tijdelijke oplossing.”

Volgens Van den Bout zijn de achtergronden van de mensen die naar de Voedselbank komen erg verschillend. “Ze hebben allemaal financiële problemen, dat is logisch, maar de redenen waarom ze in die problemen terecht gekomen zijn verschillen sterk. Er is geen typische ‘voedselbankganger’ en er valt geen etiketje op te plakken.”

Mensen die een bijdrage aan de Voedselbank willen leveren, kunnen elke maandag tussen 9 en 11 uur houdbare spullen inleveren aan de Brink 30 in Hardenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.