eindspel in soap over megakippenstallen

Wim Hoeve, adviseur van Bert Huisman, gaat ervan uit dat de gemeente Dalfsen en de pluimveehouder in het gelijk worden gesteld. “Maar met juristen weet je het nooit.” De Raad doet waarschijnlijk binnen zes weken uitspraak.

Eerst iets over de openingszetten van het jarenlange schaakspel. Pluimveehouder Huisman kocht in 2005 een lap grond van bijna vier hectare aan de Westerveldweg tussen Dalfsen en Nieuwleusen en vatte enkele jaren later het plan op om hier twee nieuwe stallen voor zijn bestaande bedrijf aan de Veldhoeveweg te laten bouwen. Deze zouden plaats moeten bieden aan zo’n 175.000 kippen en komen op vierhonderd meter van de woning van Huzen en zijn gezin. In februari 2008 gingen burgemeester en wethouders in principe akkoord met de plannen van Huisman.

Huzen – en met hem ongeveer zestig andere buurtbewoners – kwamen in verzet, omdat ze stankoverlast en gezondheidsrisico’s vreesden. Een jarenlang juridisch steekspel was het gevolg. Achter de vraag of de stallen nu wel of niet gebouwd mogen worden gaat een complex verhaal schuil over milieueffectrapportages (MER), fijnstof, bestemmingsplanwijzigingen, een mestvergister, Natura 2000-gebieden en wat dies meer zij. Uiteindelijk keurde het College van B&W eind vorig jaar de bestemmingsplanwijziging goed, waarop de buurtbewoners protest aantekenden bij de Raad van State.

Dit hoogste bestuursrechtorgaan in Nederland zette in maart een voorlopige streep door de plannen van Huisman, omdat de gemeente verzuimd had in een milieuonderzoek te bekijken wat de gevolgen van de ammoniakuitstoot zouden zijn. Na een bodemprocedure zou de RvS echter een definitief oordeel vellen. Die zitting vond woensdag 10 oktober plaats. Volgens Huzen spitst de kwestie zich nu toe op twee punten. “Ten eerste is er het ammoniakverhaal. Met allerlei kunstgrepen probeert Huisman aan de vereisten voor ammoniakuitstoot te voldoen, maar daar is nog veel onduidelijkheid over. Hij heeft de uitstootrechten van twee varkensbedrijven in Hardenberg en Ommen gekocht, maar het is niet duidelijk of dat voldoende is en of de koop wel helemaal afgerond is. De vraag van de Raad van State was ook waarom ze pas zo laat met de gegevens over die ammoniak kwamen.”

Hoeve heeft daar een verklaring voor. “We waren eerst bezig met een andere oplossing, maar voor de zekerheid heeft Huisman ook de uitstootrechten van die boerderijen in Ommen en Hardenberg gekocht. Het overdrachtsproces daarvan duurt een half jaar, dus vandaar dat het nog niet officieel rond is.”

Ook speelt volgens Huzen nog een provinciale verordening, die zegt dat nieuwbouw voor landbouwbedrijven toegestaan is, mits de oude locatie verdwijnt. “Dat is hier niet het geval, want het bedrijf van Huisman aan de Veldhoeveweg blijft gewoon bestaan. Op vragen daarover hadden Huisman en de gemeente geen duidelijk antwoord.”

Een rol in het oordeel speelt verder de mestvergister die aan de Veldhoeveweg zou verschijnen. Met die vergister zou Huisman met zijn kippenmest energie kunnen opwekken. “Dat vind de gemeente wel mooi en ik heb het gevoel – dat kun je natuurlijk bij de Raad van State niet hard maken – dat ze daarom de komst van de kippenstal steunen. De RvS vroeg echter terecht of die vergister er ook zonder de mest van de kippen in de nieuwe stal zou komen en dat bleek het geval. Daarvoor zijn die nieuwe stallen helemaal niet nodig.”

Het einde lijkt in zicht. “We hopen nu op een finaal besluit,” zegt Huzen. “Maar ook wanneer de Raad van State zou beslissen dat het bouwplan niet door mag gaan, is er nog een mogelijkheid dat de gemeente via een zogeheten ‘projectbesluit’ de zaak weer op de agenda zet. Dat is hun goed recht, maar dan moet de gemeenteraad er ook weer naar kijken en in dat geval heb ik goede hoop dat de raad het plan afkeurt. De gemeente en Huisman moeten dan wel met hele goede argumenten komen om er alsnog mee door te gaan.” Hoeve denkt echter dat Huisman en de gemeente het gelijk aan hun zijde gaan krijgen. “We hebben begrip voor de zorgen die er in de buurt leven, maar die hebben we gedurende het proces allemaal ontkracht. Mochten we niet in het gelijk worden gesteld, dan gaan we ons beraden op wat we verder gaan doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.