dalfsenaar naar ek voor meubelmakers

“Liefde op het eerste gezicht”, zo noemt Jesse Elzinga (19) uit Dalfsen het moment waarop hij hoorde over de opleiding ambachtelijk meubelmaken aan de HMC vakschool voor meubel en interieur in Amsterdam. “Ik was nooit bezig met meubels, maar de opleiding leek me hartstikke leuk. Het is mijn passie gebleken.” En Jesse is er ook nog eens goed in gebleken. Eerder dit jaar won hij het Nederlands kampioenschap meubelmaken, en van 4 tot 6 oktober gaat hij als onderdeel van het Nederlandse team naar het EK in België.

Jesse en zijn acht concurrenten hebben een bouwtekening gekregen van een kastje. “Er zitten zwaluwstaartverbindingen in, die je met de hand moet maken, verder moet je ook een deurtje en legplankje maken. Het kastje heeft aparte hoeken, zodat het lastig te maken is. Je moet er wel je best voor doen.”

Het hele team hout maakt een grote opdracht, waar het kastje onderdeel van uitmaakt. Jesse het kastje al eens gemaakt om te oefenen. “Zo weet je alle ins en outs, weet je waar het fout kan gaan en hoe je het moet aanpakken. Ook heb ik de verbindingen een paar keer geoefend, want het was alweer een tijdje geleden dat ik die had gemaakt.” Overigens zijn die zwaluwstaartverbindingen best bijzonder. Je kunt ze met een machine maken, maar een echte meubelmaker kan het met de hand.

De deelnemers krijgen achttien uur om het kastje te maken. Dat wordt verdeeld over drie dagen. “Degene met de beste maatvoering wint. Alle maten moeten precies kloppen. Mijn kracht is dat ik heel precies ben. En ik heb een hoog werktempo.”

Op de vraag of hij er zin in heeft, antwoordt Jesse: “Ja en nee. Ja omdat het een hele ervaring is. Nee omdat het ook heel hectisch is. Maar ik ga er gewoon heen en ik ga gewoon mijn best doen, meer kun je niet doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.