Home / archiefcentraal / arno van dijk gemeente vechtdal

arno van dijk gemeente vechtdal

Over de nadelen van het meerpartijenstelsel, over hoe je gekozen kunt worden en hoe tergend lang besluitvorming kan duren als het aan goede regie ontbreekt, zoals bij de windturbines. Ik hoorde iets verrassends uit de mond van het Statenlid. Ze zei: ”De provincie bestaat omdat er toezicht nodig is op gemeenten”.

Inderdaad, wegen aanleggen, bussen laten rijden en geld uitdelen is niet zo’n hele grote kunst. Die taken kunnen Rijk en gemeenten zo overnemen als we vandaag besluiten om de provincie op te doeken. Maar dat toezicht houden, kan dat niet wat minder en kan wat resteert niet naar het Rijk toe als we gemeenten een maatje groter maken? Het Rijk staat immers op haar beurt toch al onder toezicht van Brussel en krijgt anders wel heel weinig zeggenschap. Zo ontstond er in mijn hoofd een geweldige besparingstip voor de informateurs en onderhandelaars in Den Haag.

Mijn woonplaats Nieuwleusen verloor de gemeentelijke zelfstandigheid. Maar heeft de gemeenschap van Nieuwleusen daar onder geleden? Integendeel, die bleef recht overeind. Er bloeit en broeit van alles: van schooltuinen tot lokale energieproduktie en van buurtauto tot kringloopwinkel.

Het is zaterdagochtend, het voetbal is afgelast, jammer. Maar niet te lang getreurd. Nu kan ik met mijn twee zonen toch nog even naar het open huis van het gloednieuwe DOEK-gebouw in Ommen. Daar huist o.a. het altijd wakend oog over onze veiligheid: de Politie Regio IJsselland.

Bij binnenkomst sloeg de schrik direct toe bij Maurice. Hij werd in de boeien geslagen en moest blazen vanwege 15 glazen ranja! Gelukkig liep dat dus wel goed af. Robert keek zijn ogen uit. Veel zwaar en gespecialiseerd materieel en allerlei indrukwekkende uniforms met daarin, enthousiast vertellende, stoere mensen.

Afgelopen zomer viel na meer dan 760 jaar, in navolging van Nieuwleusen, ook het doek voor een zelfstandig werkende gemeente Ommen. Daarom prijkt nu op al die gemeentelijke voertuigen een trots nieuw logo: “Bestuursdienst Ommen-Hardenberg”. Met meerderen vroeg ik mij af: “Waarom staat er niet alvast gewoon Gemeente Vechtdal op?”

Alles stroomt.

Arno van Dijk

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.