zuidoost molukkers terug naar laarbrug

Aan het begin van de jaren ’50 kwamen duizenden, veelal Molukse militairen uit het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) met hun gezinnen naar Nederland vanwege de problematische situatie die voor hen ontstaan was door de ontwikkelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Zij belandden onder meer in kampen bij Eerde en Laarbrug.

Omdat de Zuidoost-Molukkers aanvankelijk slechts tijdelijk in Nederland zouden blijven, werd er door de regering niet in deze mensen geïnvesteerd, waardoor ze bijvoorbeeld niet mochten werken. Gaandeweg werd echter duidelijk dat het verblijf langdurig zou worden. “Ik was toen een kind, dus ik besefte dat minder, maar deze mensen hebben een zware tijd gehad,” vertelt Scholten. “Ze woonden in barakken, er was een gaarkeuken, later kwam er een kantine en dat was het. Ze kwamen vanuit Indonesië in het koude Nederland in een onbekende cultuur terecht en kregen te maken met ziektes en allerlei andere ontberingen. Toch hebben ze zich er goed doorheen geslagen en zichzelf nooit als ‘zielig’ voorgedaan.”

Toen duidelijk werd dat de Zuidoost-Molukkers niet op korte termijn terug naar Indonesië konden, trad de periode van ‘zelfzorg’ in, waardoor ze bijvoorbeeld aan het werk mochten en de kinderen uiteindelijk in Ommen naar school konden. Bijzonder aan die periode is de band die gaandeweg tussen de Zuidoost-Molukkers en de inwoners van Ommen ontstond. “De sociale binding werd erg sterk. De Ommenaren hebben ons nooit geschuwd en discriminatie kenden we niet. Het is mooi om te zien dat twee culturen die zo verschillend zijn, zo goed samen konden gaan. De mensen hebben nog overal in de omgeving goede contacten.”

Scholten benadrukt de rol die Baron van Pallandt voor haar gemeenschap gespeeld heeft. “Met Sinterklaas en Kerst kregen de kinderen altijd cadeautjes en we hoorden pas later dat hij daar achter zat. Ik was ook één van de eerste kinderen die naar de kleuterschool in Ommen mocht, omdat hij het huis van zijn moeder – het Edithof – liet inrichten als schooltje.” Later ging Scholten naar de Julianaschool, waar volgens haar de leerkrachten een belangrijke rol speelden in de integratie van de Zuidoost-Molukse kinderen in Ommen. “Zij waren de motor achter onze goede relatie. We gingen naar school, we speelden en hadden vrienden en vriendinnetjes. De school en de kinderen die er op zaten vonden wij geweldig. We keken tegen ze op, maar we wisten niet dat dat andersom ook het geval was.”

Verandering was echter onvermijdelijk. In 1963 moesten de Zuidoost-Molukse mensen verhuizen en vlogen uit naar andere plaatsen. Scholten vertrok naar Zwolle en trouwde later met een Nederlander, maar de herinneringen aan Laarbrug en Eerde zijn altijd gebleven. “Veel mensen komen jaarlijks terug naar Ommen en voor iedereen voelt het als thuiskomen.”

Dag om te herinneren

Niemand minder dan de ambassadeur van Indonesië, mevrouw Retno Marsudi, onthult zaterdag samen met burgemeester Marc-Jan Ahne het monument bij Camping Laarbrug. Dit gebeurt na een herdenkingsdienst rond 14.45 uur. Na een herdenkingsdienst wordt om 14.45 uur het monument onthuld door de Indonesische ambassadeur en burgemeester Ahne. Daarna gaat het gezelschap naar de Carrousel waar om 15.35 uur een welkomstwoord klinkt van wethouder Ko Scheele. Het middagprogramma is gevuld met toespraken. Ook zal mevrouw Ruige als voormalig leerkracht van de Koningin Julianaschool het woord voeren. ’s Avonds is er dans en muziek in de sporthal van de Carrousel. Daarnaast is er een tentoonstelling ingericht met kunstwerken en foto’s uit de tijd van de Zuid-Molukkers in Ommen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.