wereldwinkel dalfsen bestaat 25 jaar

De Wereldwinkel in Dalfsen bestaat 25 jaar. Op 1 september 1987 werd besloten tot de oprichting van de vereniging Wereldwinkel Dalfsen. De Wereldwinkel daait op de inzet van vrijwilligers.

In de jaren 70 begon Jopie Smidt met deze vereniging door vanuit haar huis producten te gaan verkopen van de Stichting SOS (Steun Ontwikkelings Streken), de latere stichting SOS-Wereldhandel. De stichting had tot doel om de kleinere boeren en producenten in ontwikkelingsstreken te helpen een goed bestaan op te bouwen door handel met hen te gaan drijven zonder tussenkomst van uitbuitende tussenhandelaren en een eerlijke prijs voor hun producten te betalen. De afzetmarkt werd het rijke westen. De verkoop van de producten vond echter niet direct een ruime afzetmarkt.

Na vier jaar sloegen Smidt en vaste klant Greet Aafjes een nieuwe weg met als doel een grotere afzetmarkt. Vijf weken verkochten zij op de Dalfser Zomermarkt SOS-Wereldhandel producten. Dit vroeg om een vervolg in de vorm van de weekmarkt van Dalfsen.

Inmiddels was de Werkgroep Wereldwinkel rond Smidt en Aafjes ontstaan. De werkgroep zorgde voor bemensing van de kraam en de nodige publiciteit. Daarnaast was het informeren en activeren van mensen een belangrijk doel van de werkgroep.

In 1991 kon de Wereldwinkel haar intrek nemen in een klein deel van het huidige pand in het centrum van Dalfsen. De omzet nam toe en de Wereldwinkel groeide uit haar jasje. Na vijf jaar kreeg de Wereldwinkel van Jan Ardesch de mogelijkheid het gehele pand te gaan huren voor een schappelijke prijs. Het uit de Wereldwinkel voortgekomen Sari stelde voor om sámen het pand te gaan huren. Een geweldige formule: beiden konden op deze manier de huur opbrengen voor het winkelpand èn het deed beide zaken goed om ‘elkaars klanten’ in de winkel te krijgen. De huidige situatie is waarschijnlijk bekend: twee winkels in één pand met, voor een groot deel, overlappende doelstellingen op het gebied van fairtrade en duurzaamheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.