verplicht en vrijwillig fietspad

Opinie – Tussen Olst en Boskamp kwam een motormuis naast ons gereden, waarom we het fietspad niet namen. We wilden net vragen waar meneer zich mee bemoeide toen hij een politie-id uit de binnenzak toverde. “Nou, omdat dat tegelpad een klotenfietspad is”, hebben we hem uitgelegd. “Daar wil je met die harde bandjes onder een racefiets niet oveheen stuiteren.” Wat meneer agent daar van vond, weten we niet. Want hij moest rechtdoor, daar waar wij heel plotseling rechts af moesten.

Rechtsaf richting Deventer. In Diepenveen namen we de rotonde, want de fietsttocht betrof de Sallandroute. Op die rotonde mag je met de fiets ook komen. Want dit keer werd het fietspad aangegeven met een reechthoekig bord. “Dat betekent dat je er mag fietsen, maar het hoeft niet”, hebben we de man uitgelegd die met zijn auto tegelijk met ons de rotonde nam en ons van de weg af wilde drukken. Waar we het gore lef vandaan haalden op zijn weg te rijden terwijl er een fietspad langs liep…

De Sallandroute voert verder naar Hellendoorn en daar heb je ook zo’n ongelukkig fietspad. Een stoeptegelpad dat hobbelt als de ziekte, maar dat tegelijk bezaaid is met heel langzaam fietsende mensen. Ouderen, ouders met kinderen… geen pretje als je daar als wielrenner over moet. En voor anderen ook geen pretje als er steeds een wielrenner langs moet. Daarbij fietsen we in racehouding dertig kilomter per uur, zo’n beetje de maximum snelheid aldaar. Toch drukken chauffeurs je dan het liefst van de weg, hun auto gebruikend als moordwapen.

Lastig is het als andere automobilisten het fietspad dan weer gebruiken als parkeerplaats. Dat is wel een vreemd dingetje. Als er een fietspad langs een weg ligt, zullen chauffeurs nooit hun auto op de weg zetten, maar altijd op het fietspad.

Ons idee: racefietsers gewoon op de weg waar ook de auto’s rijden. Dan is het veiliger op het fietspad en chauffeurs rijden vanzelf wat langzamer, omdat ze rekening met fietsers moeten houden.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.