uit het gemeentehuis nog lange weg

Stichting ‘Dalfsen Helpt Oost Europa’ was met een delegatie van het bestuur en een aantal vrijwilligers. Doel van het bezoek was kennis te nemen van het werk dat de stichting de afgelopen 22 jaar heeft verricht in de gemeentenComanesti en Dej.

We hebben bekeken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van economie en handel voor bedrijven in onze gemeente en bedrijven in Comanesti en Dej. Over deze zaken hebben we een gesprek gehad met de Honorair Consul in Roemenie, de heer ir. Wouter Reijers. Ik kan u vertellen dat het een reis is geweest met stevige indrukken waar veel over te vertellen is. Graag wil ik kort stilstaan bij 2 bezoeken.

Gezondheidszorg

Hier zijn nog vele slagen te maken, want er is nog veel roestig meubilair (met o.a. roestige bedden in de ziekenhuizen). 10 Patiënten op kleine donkere kamers met weinig of geen ventilatie. Een burgemeester die tegen de centrale overheid procedeerde om het plaatselijke ziekenhuis open te houden met als doel een toegankelijke en betere gezondheidszorg voor zijn inwoners. Hij ging in hongerstaking en heeft het proces gewonnen. Dat geeft aan waar deze man voor staat. Als je onze gezondheidszorg vergelijkt met die in Roemenie dan ervaar je dat wij de gezondheidszorg in Nederland bijzonder goed en op hoogstaand niveau hebben geregeld voor alle inwoners.

Ondernemersgeest

Wij hebben ook een bezoek gebracht aan Michel en Miranda Noorman, afkomstig uit Dalfsen, die in 2005

in Roemenie een melkveehouderij zijn gestart. Zij zijn daar begonnen met 6 koeien. Nu 7 jaar later hebben ze 70 melkkoeien. Daarnaast zijn ze bezig in eigen beheer en met veel zelfwerkzaamheid een nieuwe stal met een woning te bouwen. Zij hebben veel tegenslagen, maar laten de moed niet zakken.

Ze weten onder moeilijke omstandigheden hun bedrijf langzaam op te bouwen. Dit is een voorbeeld voor

de boeren in Roemenie dat vooruitgang wel zeer zeker mogelijk is.

Vrijwilligerswerk

Ik kan, ook namens mijn medereizigers, zeggen dat de Stichting ‘Dalfsen Helpt Oost Europa’ met al haar

vrijwilligers hier bijzonder goed werk verricht. De vruchten van dit werk hebben wij gezien. De stichting doet dit met veel betrokkenheid en passie en ze ondervinden veel dankbaarheid van de bevolking daar. De mensen van de stichting zijn voor vele arme gezinnen als het ware de reddende engelen. En als je ziet wat zij daarnaast doen voor de plaatselijke basisscholen, verschillende ziekenhuizen en psychiatrische instellingen, dat is enorm.

Ze leggen sanitair, toiletten en centrale verwarming aan in scholen. Ze herplaatsen keukens, die uit gesloten Nederlandse kazernes komen, in ziekenhuizen en instellingen. En als je hoort hoe dankbaar ze daar voor zijn, dan pas ervaar je wat de inwoners van de gemeente Dalfsen betekenen voor de armste mensen in deze regio in Roemenië. Voedselpakketten zijn zeer welkom en ook allerlei spullen, waaronder kleding. Dat wat wij niet meer gebruiken krijgt daar een langdurig tweede leven!

Uw goederen en giften blijven ook de komende jaren hard nodig en ze worden heel goed besteed!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.