strijd tegen processierups opgegeven

Opinie – In Olst-Wijhe stoppen ze met de bestrijding van de eikenprocessierups. Reden is dat ze moeten bezuinigen. Niet meer als Don Quichot achter de processierups aanjagen scheelt 50.000 euro. Maar is het nu een bezuiniging? Of is het stoppen met geld over de balk gooien. We denken het laatste.

In Ommen, Dalfsen, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer, overal wordt bakken met geld besteed aan de jacht op de eikenprocessierups. Olst-Wijhe was het vorig jaar nog zulk een menens, dat de wethouder een blanco cheque uitschreef om de jacht zeker toch succesvol te laten zijn. Dat heeft hem flink wat (andermans) geld gekost.

Lees de artikelen die we er de laatste jaren aan wijdden. Hier is Deventer Don Quichot. Dalfsen levert Sancho Panza, het vriendje van de molenjager. En als de fles uit de geest is, dan wil de provincie ook wel een duit in het zakje doen. De provincie heeft namelijk aandelen van Essent verkocht en weet van gekkigheid niet wat ze daar mee moet. Teruggeven aan de burger, zodat die zelf kan uitzoeken wat die er mee doet, dat is niet bij de bestuurders opgekomen.

Hier en daar hadden we al eens commentaar op de bestrijding van rupsje Nooit Genoeg. Maar je weet hoe het zit: als een ambtenaar, een bestuurder en een politicus eenmaal een standpunt heeft ingenomen, dan krijg je hem niet meer om. Dikkenekkerig klommen de eikenprocessierupsjagers op hun ezel, op weg naar een nooit te winnen strijd.

Maar nu moet er bezuinigd worden. En zo ineens stopt Olst-Wijhe met de bestrijding. De conclusie moet dan zijn dat er niet straks bezuinigd gaat worden, maar dat er tot vorig jaar dom geld in de sloot gedonderd is. Zelfs al zou je de rups de baas kunnen, dan nog was het zinloos geld, want dan geef je hem nu zijn leefruimte terug. En daarmee is het geld dat de buurgemeenten al die jaren aan het rupsje besteedden, ook verdampt. Want volgend jaar komen de Russen niet bij Olst-Wijhe de IJssel over, maar de eikenprocessierups via Olst-Wijjhe Salland en Vechtdal binnen.

Maar het zit anders. In Olst-Wijhe wisten ze ook wel dat de strijd hopeloos was. De kosten gaan nu onder de noemer van bezuinigen van de begroting af. Een tactische manier van verlies nemen.

Ernstige aan het hele verhaal is de verspilling, niet alleen in Olst-Wijhe, maar ook in Ommen, Dalfsen, Deventer. Iedere ondernemer had het geld in de zak gehouden. Ieder huishouden was er niet aan begonnen. Maar een gemeente werkt niet met eigen geld. Die verhoogt gewoon de belasting een beetje en dan komt er vanzelf weer een vracht knaken binnen die je kunt gebruiken voor wat je maar wil.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.