Home / archiefcentraal / spijkerschrift duurzame hoop

spijkerschrift duurzame hoop

Onze tuin levert alleen in de lente en zomer groen afval op en in de winter zijn het verder onze huisdieren die een kleine bijdrage doen in de groene container. Eten weggooien doe ik nauwelijks tot niet – door gepast te koken – en daarbij smaakt het altijd goed, want we hebben regelmatig de hond in de pot.

De groene container staat daardoor nauwelijks aan de weg. De grijze daarentegen wel, tweemaal, want anders wordt het zwerfafval. Als in zakken verpakte rommel slingerend door de tuin. Waar katten zich wel raad mee weten of ander ongedierte.

Verder gaat plastic gaat bij plastic. Papier bij papier. En kleding aan de weg. Echt enthousiast met het scheiden van afval ben ik niet meer. Glas gaat onregelmatig naar de glasbak of wordt gevuld met eigengemaakte jam. Of in de grijze container. Uit laksigheid. Niet erg netjes.

Maar ik begrijp dat de gemeente graag ziet dat een ieder thuis meer aan afvalscheiding gaat doen. Scheiden aan de bron, of te wel omgekeerd inzamelen. Een beetje vreemd, want ik herinner me dat, een jaar of tien geleden, in ons dorp naast de kleding- en de glascontainers nog een aantal containers werden geplaatst.

De burger moest milieubewuster worden, was de gemeentelijke gedachte. Blik, plastic en melkpakken: alles moest worden gescheiden. Ik was helemaal om. De auto kon onder de carport en de garage stond binnen no-time vol met bakken waarin het afvalmateriaal tot aan de puntjes werd verdeeld. Totdat de gemeente prompt besloot het terug te draaien. Het bleek te duur. Voelde me belazerd, al die moeite en plezier voor niets.

Ik ben daarom nog niet echt enthousiast met de ‘nieuwe’ ideeën van de gemeente. Duurzaam van Afval naar Grondstof. Voordeel is waarschijnlijk dat ik thuis het afval ga scheiden, ik stel me al zes gekleurde containertjes voor in onze achtertuin tussen de schutting en het konijnenhok. Want in de garage past dit niet, deze plekken zijn door de jaren heen verzegd.

Begrijp me niet verkeerd: – afval scheiden – ben er helemaal mee eens en wil er best wel weer voor gaan, Duurzaam maar niet duurder; is de stelling. Duurzaam, tja dat was toen ook de gedachte, maar ik ben benieuwd hoeveel dit plan gaat kosten en hoelang het zal gaan duren…

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.