smink wil 36 uur achter elkaar koken

Gekkigheid, dat wilde Rob Smink van Smink Culinair uit Nieuwleusen hebben bij het tienjarig bestaan van zijn bedrijf. Vandaar dat hij en zijn vrouw Anita twee jaar geleden al zaten te bedenken wat voor actie ze wilden houden. “We hadden eerst de ideeën om de records van het dineren aan de langste tafel of koken met de meeste koks te verbreken, maar dat werd heel lastig. Toen ik dit voorjaar in het Guinness Book of World Records keek, kwam ik een record tegen van twee Belgen die 36 uur non-stop hadden gekookt.” Dan vervolgt hij, iets voorzichtiger: “Het is lang, maar ik dacht ook: het is wel mogelijk.”

Zesendertig uur, twee minuten en twee seconden moet Smink het vanaf 29 september volhouden om het huidige record te evenaren. Maar daar gaat hij niet voor. “Het uitgangspunt is natuurlijk dat ik er overheen ga. Dat betekent dat ik moet doorkoken tot zondagavond elf uur. Ik zeg niet dat het lukt, daarom is het ook een póging. Maar ik denk niet dat het onhaalbaar is.”

Om zijn energie goed te verdelen, wil Smink zo weinig mogelijk mensen in zijn keuken. “Ik ga opstarten met de burgemeester, en daarna ga ik alleen door. Ik denk dat koken met iemand anders me teveel energie zou kosten. Natuurlijk zijn er wel een notaris, toezichthouder en fotograaf aanwezig.”

Masseur

Maar hoe houdt iemand het vol, zo lang achter elkaar koken? “Koken is niet het probleem”, denkt Smink. “Ik heb veertig jaar ervaring, dat lukt wel. Ik denk dat het slaapgebrek en rugklachten nog wel problemen kunnen vormen. Daarom komt er ook een masseur langs. Per uur mag ik vijf minuten pauzeren, en die tijd mag ik ook stapelen. We hebben dus een heel schema gemaakt. Ik ben natuurlijk de hele tijd aan het staan en aan het lopen. Hoe ik dat vol ga houden? Ik zou het niet weten!” Wel bereidt hij zich goed voor: “Ik ga goed uitrusten, ik heb goed gesport, en heb dus een goede conditie.”

Gasten kunnen zich inschrijven voor verschillende momenten. Bijvoorbeeld voor lunch, diner of zelfs een nachtdiner. Elke ronde kent meerdere gangen. Denk aan carpaccio van ossenhaas met eendenlever en rucola, Choco-koffiemousse met gekonfijte ananas of coquilles met gestoofde prei en kerriesaus. Niet de minste gerechten. En zo op het eerste oog ook behoorlijk bewerkelijk. “Dat lijkt maar zo”, lacht Smink. “We hebben het zo ingericht dat ik constant werk heb. Dus geen pieken en dalen; ik kan de hele tijd in hetzelfde tempo werken. Daarom zijn er ook vaste tijden voor de gasten, om het werk te verspreiden.” Omdat de diners drie tot vier uur duren, kan Smink in hetzelfde ritme voorbereiden, doorgeven, voorbereiden, en dat dan ruim 36 uur lang.

Goede doelen

Smink werkt zich natuurlijk niet voor niets in het zweet. Het geld dat de gasten betalen, gaat rechtstreeks naar twee goede doelen. “Ik wilde een kleiner, onbekender doel, en een groot bekend doel.” Het zijn de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en de Hartstichting geworden. “De drijfveer voor mezelf is om te kijken hoe lang je door kunt blijven werken. En ook doe ik dit voor mijn leerlingen. Die komen soms terug van stage, en verzuchten dan dat ze wel acht uur moesten werken. Maar dat is helemaal niet lang in de horeca. Hiermee wil ik aantonen dat je het veel langer kunt dan je denkt.”

“Voor de goede doelen zijn we afhankelijk van onze gasten. De reserveringen lopen goed. Voor het zondagontbijt mag nog wel iets meer animo komen, maar het nachtdiner van 01.00 tot 04.00 loopt goed en de lunch op zondag zit zelfs al vol.” Er kunnen maximaal tien tot twaalf mensen per keer komen eten. Voor mensen die geen tijd hebben om te eten, of die achter het net vissen: bij het bedrijf wordt een tent geplaatst, waar de bezoekers Smink kunnen volgen via een videoscherm. In de tent wordt koffie en high tea geserveerd, waarvan de opbrengsten ook naar de goede doelen gaan. Ook worden er workshops snoep maken gegeven. “dat is echt voor de aanloop, voor mensen die niet per se komen dineren, maar wel even willen kijken hoe het gaat.”

Smink Culinair

Rob en Anita Smink begonnen tien jaar geleden met een kookschool, waar het accent lag op cursussen en workshops geven als bijvoorbeeld bedrijfsuitjes. “Nu richten we ons meer op het volwassenenonderwijs, en het koksonderwijs. Dat doen we nu zes jaar, en sinds twee jaar mogen we ook erkende diploma’s uitgeven.” Dat is bijzonder, want Smink Culinair is de enige particuliere koksschool in Nederland met erkende diploma’s. “De meeste mbo- en horecaopleidingen hebben niet zo’n heel hoog niveau, en dat wilden wij omhoog tillen. Nu is het zo populair, dat mensen uit heel Nederland naar Nieuwleusen willen komen voor de opleiding. We hebben zelfs wachtlijsten!”

’s Avons kan er voor een laag bedrag gedineerd worden, om de lessen voor de leerlingen zo dicht mogelijk bij de realiteit te houden.