schaapskudde terug naar lemelerberg

De schaapskudde is terug op de Lemelerberg. Donderdag 20 september kwam de kudde terug van het Wierdense veld, om op de Lemelerberg te gaan helpen bij het beheer van de heide. En daar heeft de Lemelerberg geluk mee, want Landschap Overijssel heeft een van de twee kuddes weggesanneerd.

Vroeger werden schapen gehouden als de boer schrale grond had. Schapen kunnen namelijk goed leven op die grond en dan had de boer toch melk en vlees. Omdat de schapen voortdurend graasden, kwamen er op die grond uiteindelijk geen bomen op en kreeg heide de kans zich te ontwikkelen. Lemelerberg en Sallandse Heuvelrug zijn daar goede voorbeelden van.

Nu wordt de door agrarisch ingrijpen ontstane heide als natuurgebied gezien en om dat zo te houden is het houden van een schaapskudde eigenlijk wel de meest natuurlijke manier. Anders moet je machinaal ingrijpen om de heide in stand te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.