rondom dalfsen gewijd aan joods werkkamp

Tijdens de oorlog was in Dalfsen een werkkamp aan de Rechterensedijk. Aanvankelijk was het een kamp voor werklozen die in de bossen en in de uiterwaarden aan het werk werden gezet, maar in 1942 werd het echter een werkkamp voor Joodse Nederlanders. Op 3 oktober 1942 zijn 192 van hen op de trein gezet naar Westerbork en van daaruit naar met name Sobibor getransporteerd en daar vermoord.

Het hele septembernummer van Rondom Dalfsen, het orgaan van de Historische Vereniging, is gewijd aan dit kamp. Ben Kloosterman heeft grondig onderzoek verricht naar de geschiedenis van het kamp en stuitte daarbij op niet eerder gepubliceerde foto’s – van Gerard van der Vegt – en op schilderijtjes die daar door een aantal bewoners zijn gemaakt. Hij sprak met ooggetuigen, waaronder Sam Sik en Jan Kloostermen, en beschrijft hoe sommigen op bijzondere wijze wisten te ontsnappen: via melkboer Knobben Dieks of via boer Van der Stouwe. Zelfs door een Duitse soldaat ontkwamen er een paar aan het transport.

Het onderzoek heeft al van allerlei kanten belangstelling gewekt, zoals van het Joods Historisch Museum, uit Westerbork en zelfs uit Amerika. De artikelen zijn voorzien van allerlei nooit eerder gepubliceerde foto’s.

Losse exemplaren van het nummer zijn verkrijgbaar bij Plantage Books en Primera Janssen in Dalfsen en bij supermarkt Wennemars in Oudleusen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.