Home / archiefcentraal / rijsimulator laat jongeren risicos zien

rijsimulator laat jongeren risicos zien

Het jongerenwerk van SMON Welzijn organiseert in nauwe samenwerking met de Brandweer Nieuwleusen, politie IJsselland, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de gemeente Dalfsen een preventiecampagne over risicovol verkeersgedrag onder jongeren vanaf 16 jaar.

Op maandagavond 1 oktober organiseert SMON Welzijn vanaf 19:00 uur een groots opgezette preventieavond met diverse activiteiten voor jongeren. Op de parkeerplaats in het middengebied bij de Schakel staat de rijsimulator van Veilig Verkeer Nederland (VVN) opgesteld. Dit is een acht meter lange truck waarin een simulator is gebouwd. In deze simulator kunnen de jongeren zelf zonder nare gevolgen met ‘een slok op’ achter het stuur kruipen. Zij zullen versteld staan wat de invloed is van alcohol op hun rijgedrag. In de kantelsimulator van VVN leren zij tevens stapsgewijs hoe je in een noodsituatie ongedeerd uit de veiligheidsgordel kunt komen.

Op een groot scherm in het jongerencentrum van SMON Welzijn wordt een fotopresentatie getoond van (ernstige) verkeerongevallen uit de regio. Een brandweerman vertelt daarbij uit eigen ervaring, hoe het is om slachtoffers van verkeersongevallen uit wrakken te moeten halen en er komt een jongere, zelf betrokken geweest bij een ernstig verkeersongeval, om uit eigen ervaring te vertellen hoe hij dit heeft ervaren.

De jeugdagent van Politie IJsselland, brandweer en de jongerenwerkers gaan in gesprek met de jongeren over hun rijgedrag en overlast voor andere weggebruikers en buurtbewoners.

De aanleiding om deze preventiecampagne te starten is de hoeveelheid overlastmeldingen over risicovol rijgedrag in de wijken en straten door jongeren. Ongeveer 20 procent van de doelgroep van het jongerenwerk van SMON Welzijn is eerder betrokken geweest bij een verkeerongeval en zijn meerdere jongeren al eens hun rijbewijs kwijtgeraakt door snelheidsovertredingen en rijden onder invloed.

Deelname is kosteloos. Het programma start om 19:00 uur. Meer informatie over het preventieprogramma is verkrijgbaar bij SMON Welzijn, Koningin Julianalaan 10 in Nieuwleusen.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.