luisteren naar landschap varsenerveld

Hij zal een lezing verzorgen, gevolgd door een excursie naar het Varsenerveld.

In zijn lezing zal hij ingaan op wat de afgelopen 20 jaar bereikt is met natuurherstel in Nederland. Vervolgens zal hij ingaan op de bijzondere betekenis van het gerestaureerde Varsenerveld voor de Nederlandse natuur. Het Varsenerveld is het allerlaatste restant van de eens onmetelijke heidevelden van het Zuider Ommerveld bij Ommen.

Van de vele tienduizenden hectares natte heide met veentjes en orchideeënrijke graslanden is slechts een handvol hectares overgebleven. Decennia lang lag het Varsenerveld weg te kwijnen. Geleidelijk verdween de laatste heide en bomen en struiken grepen hun kans, totdat enthousiaste en betrokken natuurliefhebbers zich ontfermden over dit bijzondere, eeuwenoude culturele erfgoed.

Met veel inzet en toewijding werden bomen, struiken, bossen en struweel geruimd om de heide, vennen en bloemrijke graslanden weer ruimte te geven. Dankzij zorgvuldig beheer, ondersteund door de gemeente Ommen, van maaien, begrazen en plaggen keerden veel bijzondere planten en dieren terug.

Iets van de vroegere glorie van de Ommer natte heiden werd weer zichtbaar. Het herleven van zo’n oud landschap berust niet op toeval, maar is een gevolg van de werking van het water in het landschap. Daar is bij de restauratie van dit oude cultuurlandschap met veel gevoel heel goed naar geluisterd.

Het belooft een heel interessante lezing en excursie te worden.

De lezing op zaterdag 29 september begint om 10 uur en het veldbezoek rond 11 uur. Omstreeks 12.30 is het bezoek afgelopen. Het vindt plaats bij Atelier Witharen, Witharenweg 24 in Witharen. In verband met de organisatie deelname graag opgeven via nmv@hetnet.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.